Magazin

Srbija je izašla na ulice: Blokirani mostovi i putevi, incidenti u više gradova (FOTO)(VIDEO)

beograd-protest
Foto: Luftika

Danas se širom Srbije održavaju protesti protiv Zakona o referendumu i eksproprijaciji. Najavljene su blokade na više od 50 lokacija. Zabrinuti građani traže odlazak kompanije Rio Tinto iz Srbije.

Akcije blokade najavilo je nekoliko ekoloških udruženja, a predvode je organizacije „Kreni promeni“ i „Ekološki ustanak“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u 15.00 časova dolazi u Gornje Nedeljice gde će razgovarati sa građanima sa područja 12 sela Jadarskog kraja u kojima postoji najviši stepen zabrinutosti zbog istraživanja koja vrši kompanija Rio Tinto.

On je danas rekao da neće ukiniti Zakon o referendumu.

U Beogradu protesti na više lokacija

Kako je najavljeno u Beogradu su blokirane saobraćajnica na više lokacija među kojima su Brankov most, Gazela, Pupinov most, kružni tokovi Slavija, Autokomanda, kod Opštine Novi Beograd. Okupilo se više hiljada ljudi.

Trenutno se protestanti u Beogradu razilaze, deo građana ide ka Skupštini.

– Ljudi, vi ste danas Narodna skupština, a ne Vučićevi robovi. Sada je 16 sati – idemo mirno kući – rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta građanima na blokadi u Beogradu. Masa mu je odgovorila pokličima „Ustanak, ustanak“.

Vrščani su blokirali put prema Rumuniji i Beogradu, svira se i peva „Bella Ciao“:

Bella Ciao – Vršac- Blokade

Vrščani su blokirali put prema Rumuniji i Beogradu, svira se i peva Bella Ciao
#blokada Rio tinto marš iz Srbije!

Posted by Čuvari/ke vatre on Saturday, December 4, 2021

Danas oko 15.20 sati tokom prelaska građana preko pešačkog prelaza, kod kružnog toka na Novom Beogradu vozac automobila se nije zaustavio već je prednjim delom vozila udario devojku, koju je oborio. Hitna pomoć je na licu mesta.

Trenutno je prohodan i autoput kod Sava centra.

Nema nijednog pripadnika policije u uniformi, ali veliki broj pripadnika policije je u civilu. Demonstranti su propustili kola Hitne pomoći.

Aleksandar Jovanović Ćuta pojasnio je da će blokirati E75 na dva sata.

– Zakon o otimačini mora da se poništi i Zakon o referendumu mora da se vrati u Skupštinu, a Rio Tinto mora da ide iz Srbije – rekao je za N1 Jovanović Ćuta.

Kako javlja naš reporter na Gazeli je nepregledna kolona.

Vozila su pokušala da probiju blokadu na Slaviji, demonstranti su ih zaustavili.

Jednoj demonstrantkinji oštećen je bicikl kada je jedno vozilo na Slaviji pokušalo da probije blokadu. Povređenih nije bilo. Na blokadi su Dragan Đilas i Marinika Tepić.

Sava Manojlović iz organizacije Kreni promeni se oglasio na Tviteru.

– Još jedna uspešna blokada. Ako ne usvoje naše zahteve:
1. Povlačenje Zakona o eksproprijaciji;
2. Izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi;
Ako zahtevi ne budu usvojeni naredne nedelje blokade će trajati 3 sata. Svake nedelje ćemo povećavati za sat vremena – napisao je on.
3:35

Incident kod Sava centra

Incidenti na auto-putu kod Novog Beograda. Prema navodima pojedinih svedoka, neko je “bacio baklju na okupljene građane”.

Kako prenosi N1, “u jednom momentu se na nadvožnjaku kod Sava Centra “pojavila grupa mladića” koja je “zapalila nekoliko baklji”.

Ljudi koji su stajali oko njih su počeli da ih jure zbog toga što su bakljama pogodili automobile koja se nalaze ispod nadvožnjaka.

Incidenata je bilo i tokom blokade na nadvožnjaku kod opštine Novi Beograd. Naime, došlo je do saobraćajne nesreće kada se jedan automobil, prema rečima očevidaca, zaleteo u ljude koji su prelazili pešački prelaz.

U Zemunu je došlo do blokade saobraćajnice kod Pupinovog mosta zbog čega je pred kraj blokade, oko 15.30 izbila tuča kada je jedan građanin pokušao da probije blokadu automobilom.

bg-protesti-5
Foto: Luftika
bg-protesti-4
Foto: Luftika
protest-beograd
Foto: Luftika
protest-bg-8
Foto: Luftika
protest-bg-7
Foto: Luftika

beograd-protesti
Foto: Luftika
protesti-2
Foto: Luftika
protesti
Foto: Luftika

Protesti na Mostu slobodu u Novom Sadu, incident sa SNS batinašima

U Novom Sadu su blokirani Most slobode i ulica Narodnog fronta. Ni u Novom Sadu nema uniformisane policije, ali su prisutni policajci u civilu. Okupilo se više od 1.000 građana.

Mlađi muškarci, simpatizeri Srpske napredne stranke, gađali su okupljene kamenjem a zatim pobegli između blokova zgrada. Došlo je do sukoba između demonstranata i napadača.

U Novom Sadu su okupljeni propustili kola Hitne pomoći.

novi-sad-protest-2
Foto: Luftika
novi-sad-protest-3
Foto: Luftika
novi-sad-protest-4
Foto: Luftika
021-protest
Foto: 021
novi-sad-protesti
Foto: Luftika

U Šapcu pobacano hiljadu letaka protiv opozicije

Organizovana grupa, a najverovatnije aktivista i članova SNS, uoči početka najavljenog protesta u Šapcu, iz automobila su pobacali na hiljade letaka po čitavom gradu.

U Preljini čovek preti da će skočiti sa mosta

U Preljini je nepoznati muškarac zapretio da će da skočiti sa pešačkog mosta. On se nakon toga sklonio sa tog mesta, a organizatori protesta kažu da je reč o čistoj provokaciji.

Incident i u Sremskoj Mitrovici

Džip krenuo na ljude. Oteran, okrenuo se na kraju i otišao.

Protest advokata

advokati-protest
Foto: Luftika

U podne je ispred Generalnog sekratrijata predsednika Srbije počeo protest advokata, između ostalog, i zbog Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Advokat Miroslav Živković ranije je rekao da advokati već protestuju zbog „kriminalnog stava“ sudije Dragiše Slijepčevića i Građanskog odeljenja Visokog kasacionog suda u vezi sa naplatom obrade kredita.

U razloge protesta sada su uvršćeni i Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Vučić: Neću ukinuti Zakon o referendumu

Predsednik Srbije Alekandar Vučić nalazi se u lozničkom kraju, gde će posetiti i Gornje Nedeljice. On je u svom obilasku okoline Loznice kazao da neće ukinuti Zakon o referendumu, naglašavajući da Srbiju neće voditi oni koji ne pobede na izborima. Očekuje da Vučić stigne u Gornje Nedeljice stigne u 15.00 časova gde će razgovarati sa građanima sa područja 12 sela Jadarskog kraja u kojima postoji najviši stepen zabrinutosti zbog istraživanja koja vrši kompanija Rio Tinto. On je pre toga obišao put koji je izgrađen kod mesta Korenita.

Zastrašivanje policije

Učesnike protesta širom Srbije, koji su najavljeni za danas u 14 sati, od sinoć obilaze pripadnici policije i upozoravaju da će, u slučaju bolakade, krivično i prekršajno odgovarati.

Kako je javio portal Nova.rs. zastrašivanja su zabeležena u Pančevu, Kovinu, Užicu, Kuli, Požarevcu, Požegi, Boljevcu, Topoli, Čačku, Gornjen Milanovcu, Prijepolju, Aleksincu, Novom Pazaru.

novi-pazar
Foto: Srđan Vukša/Facebook

Olivera Zekić: Sve koji protestuju treba uhapsiti zbog terorizma, ja nisam sa sela i ovo nema veze sa ekologijom

OGLAS

2.7K Shares
2.7K Shares
Share via
Copy link