sanda-ham
Pixabay.com
Magazin

Blam profesorke Filozofskog fakulteta: Kaže se Pjongjang, a ne Pjongčang!

Šef katedre za savremeni hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Osijeku i urednik časopisa „Jezik“ Sanda Ham, privukla je veliku pažnju javnosti u Hrvatskoj, ali i regionu svojom tvrdnjom da se „ne kaže Pjongčang nego Pjongjang“.

Hamova je bila i član Veća za normu hrvatskog jezika, kao i predsednik UO Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, čime njena tvrdnja još više dobija na značaju, navodi portal Telegram.

Svoju tvrdnju, profesorka Ham je obrazložila rečima da „je Pjongčang preuzeto od Amerikanaca i da se ne zna soptvena jezička tradicija“.

„Zašto Pjongčang? Zato jer se preuzima od Amerikanaca i jer se ne zna vlastita tradicija i jezik. Pjongjang. Pjongjang. Pjongjang“, napisala je.

Nakon ovog „stručnog objašnjenja“, neki od prijatelja i pratilaca prof. dr. sc. Sande Ham na Fejsbuku, upozorili su je da su u pitanju dva različita mesta, i da je Pjongčang grad u Južnoj Koreji (gde se održavaju Zimske olimpijske igre), a Pjongjang glavni grad Severe Koreje.

Na to upozorenje ona je brzo reagovala, napisavši: „Upozorili me da Pjongčang i Pjongjang nisu ista mesta! Da?“.

Dilema je dobila epilog na Fejsbuk stranici časopisa „Jezik“, čiji je Hamova navodno administrator, i gde je postavljena anketa sa spornim pitanjem. U trenutku objavljivanja teksta, 32 odsto korisnika smatralo je da je Ham u pravu, dok je 68 odsto tvrdilo da je reč o dva različita grada.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share