Magazin

Uvrnute navike 13 genijalaca, spavanje u kovčegu, droga, iscrpljivanje, strah od čarapa

ajnstajn
Ajnštajn

Oni nikada ne bi bili to što jesu da se ne razlikuju od ostalih prosečnih ljudi.Oni funkcionišu tako reći na nekoj svojoj “talasnoj dužini” tako da oni u očima mnogih normalnih ljudi postaju neshvaćeni, uvrnuti i bizarni……

Pisac Mejson Kjuri u knjizi “Dnevni rituali” izdvojio je neke poznate ličnosti koji su imali svoje bizarne rituale odnosno rutine ,koje mi prenosimo u nastavku ovog teksta…

1. Aleksander Graham Bel, pronalazač telefona, spavao je samo tri sata dnevno i tvrdio kako ponekad ima toliko ideja u glavi da ga apsolutno ništa ne može trgnuti iz razmišljanja.

2. Albert Ajnštajn, jedan od najvećih genijalaca živeo je povučeno. Uvek je imao dugu kosu jer nije voleo da ide kod brice, čarape je smatrao nepotrebnima pa ih nikad nije nosio.

3. Pesnikinja Edit Sitvel dan je započinjala ležanjem u kovčegu jer ju je to navodno inspiriralo da piše svoje pomalo morbidne stihove. Obožavala je da spava zato je izjavila kako bi svaka žena jedan dan nedeljno trebalo da provede u krevetu.

4. Pisac Viktor Igo jeo je svako jutro po dva sirova jaja i kupao se u ledenoj vodi. Takođe, svakodnevno je išao kod brice.

5. Pionir džeza Luis Armstrong uvek je dva sata ranije dolazio na koncert. Dok su ostali pili alkohol da se opuste, Armstrong je radije pušio marihuanu.

6. Čarlsu Dikensu nesumnjivo je pomogla dnevna rutina da napiše 15 romana. Radni sto uvek mu je bio pomno aranžiran: na njemu se uvek nalazila mala vaza sa svežim cvećem, veliki nož za otvaranje pisma, broš u obliku pozlaćenog lista na kojem sedi zec i dve bronzane figurice žaba koje vitlaju mačevima u dvoboju.

7. Amerčki kompozitor Džordž Geršvin bio je radoholičar, a svoja je dela stvarao sedeći za klavirom u pidžami i kućnom ogrtaču. Njegov brat Ira tvrdi da Džordž nikad nije bio opušten, uvek je morao nešto da radi.

8. Agata Kristi jedna od najpopularnijih pisaca kriminalističkih romana nije uopšte imala pisaći sto već je svoja dela stvarala gde god je stigla. “Mramorni stolić u spavaćoj sobi bio je dobro mesto za pisanje, kao i kuhinjski sto između obroka”, izjavila je Krsti .

9. Autor “Doručka kod Tifanija” Truman Kapote pisao je u krevetu uz kafu i cigarete. Ali samo su tri opuška istovremeno mogli biti u pepeljari, a ostale je stavljao u džep. Kompulzivno je razne brojeve sabirao u glavi pa tako nije birao telefonski broj ili hotelsku sobu ukoliko je te brojeve smatrao nesrećnim.

10. Pesnik V.H. Auden nikada nije radio noću. “Samo svetski Hitleri rade noću, nijedan pošten umetnik”, rekao je. Takođe, svoju mentalnu energiju dobijao je iz amfetamina.

11. Mark Tven “otac američke književnosti” imao je velikih problema sa nesanicom, a kad bi uspeo da zaspi to bi obično bilo na podu kupatila.

13. Ikona komunizma Karl Marks čitave je dane provodio u londonskoj biblioteci, od devet sati ujutro do sedam naveče kad se ustanova zatvarala.

Izvor: Zanimljivosti dana

Edvard Ajnštajn, sin velikog naučnika, 30 godina „lečen“ elektrošokovima, od genija pretvoren u biljku

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link