deca
Foto: 021.rs
Vesti Novi Sad

BEZOBRAZLUK! Smetala mu graja, pa posekao omiljeno dečije drvo za pentranje

Trojica muškaraca posekla su motornim testerama u petak 7. aprila oko 12.30 sati veliko drvo crvenolisne šljive, staro najmanje petnaestak godina, na livadi kod ulaza broj 13 u Ulici Seljačkih buna na Novom naselju.

Građani su pokušali da spreče sečenje drveta, ali je jedan od njih testerom zamahnuo prema devojci koja je pokušala da ga zaustavi u nameri da obori stablo.

Oni su na sebi imali fluorescentne prsluke, predstavili su se kao radnici Vodovoda i rekli kako su navodno dobili nalog da drvo poseku jer smeta kanalizacionim cevima.

Građani iz obližnjeg ulaza kažu da tuda ne prolaze nikakve cevi, pa su odmah alarmirali redovnu i komunalnu policiju, a uspeli su i da fotografišu tablice krem „Seicenta“ novosadskih registarskih oznaka kojim su se dovezli ovi lažni radnici Vodovoda.

drvosece
Foto: 021.rs

Kako saznaje 021 u policiji, vlasnik vozila je odmah identifikovan. Sumnja se da je sečenje drveta naručio komšija sa četvrtog sprata, rođeni Novosađanin koji tu živi od kada je Naselje izgrađeno i koji je osamdesetih pohađao OŠ „Prva vojvođanska brigada“.

On je naime u sredu pitao komšinice da li im smeta dečija graja pošto njemu jako smeta. Nakon što je dobio odričan odgovor, dan kasnije pojavila su se trojica muškaraca i premeravala drvo.

U petak su došli kolima, parkirali se prekoputa livade u Ulici Kaće Dejanović i u roku od tri minuta posekli ringlov. Kada je došla policija i ispitivala o incidentu stanare zgrade pored koje je bilo drvo, samo im glavni osumnjičeni nije otvarao vrata.

Stanari su podneli dvadesetak prijava zbog ovog vandalizma, a policiji su prosleđeni i video snimci sa okolnih zgrada na kojima se vide lica ljudi koji su drvo posekli.

To veliko drvo, bordo listova, godinama je bilo omiljeno među decom koja se igraju na velikoj livadi među zgradama, a posebno na tom drvetu na kojem s proleća i leti bude po nekoliko mališana i još toliko ispod dok igraju klikere u hladovini.

U Gradskom zelenilu su za 021 kazali da je na terenu trenutno i Komunalna inspekcija koja pravi zapisnik i da će nakon uviđaja odneti posečene grane i izvaditi koren. Na istom mestu će biti zasađeno novo stablo, najverovatnije na jesen kada prođe period vegetacije.

Inače, u zemljama Evropske unije kazna za ovakav prekršaj je oko 5.000 evra. I kod nas je novčana (npr. za seču jedne jelke kazna je 125 evra), a može da bude i zatvorska ako je zapremina oborenog drveta veća od jednog kubnog metra.

Luftika

Share Tweet Share Share Follow