Novi Sad

Od danas besplatno punjenje električnih automobila u Lidlu u Novom Sadu (FOTO)

Punjenje električnih automobila na Lidl parkingu

Kompanija Lidl Srbija omogućila je svim Novosađanima i gostima Novog Sada koji voze električne automobile, potpuno besplatno korišćenje e-punjača na parkingu svoje prodavnice u novosadskom naselju Liman.

Svoje električne četvorotočkaše, potrošači mogu puniti do sat vremena, „zelenom“ strujom jačine 24KW, dobijenom iz obnovljivih izvora.

Podrška potrošačima u donošenju održivijih odluka

– Kao odgovorna kompanija, svesna važnosti brige o životnoj sredini i klimi, Lidl Srbija se obavezala da sopstvene emisije ugljen-dioksida, smanji za 96 odsto do 2030, u odnosu na 2019. godinu. Pružanje usluge besplatnog punjenja električnih automobila za naše potrošače u Novom Sadu, jedan je od koraka koji činimo kako bismo ih podržali u donošenju održivijih odluka. Zajedno, čak i ovim malim pomacima možemo pokrenuti velike promene za bolje sutra – izjavila je rukovodilac Korporativnih komunikacija u Lidlu Srbija Martina Petrović.

Rukovodilac Korporativnih komunikacija u Lidlu Srbija Martina Petrović

Novosadski mediji su danas imali priliku da se i lično uvere u način funkcionisanja e-punjača, demonstracijom punjenja najnovijih električnih BMW automobila na parkingu Lidla na Limanu.

Punjenje je moguće od danas, u trajanju od najviše sat vremena, čime potrošači Lidla koji poseduju e-automobile, ostvaruju direktan finansijski benefit i štede vreme, jer se automobil besplatno puni, dok oni obavljaju kupovinu.

Svake godine sve više električnih automobila u Srbiji

– Prošle godine u svetu prodato je skoro 7 miliona električnih vozila i plug-in hibrida, dok je elektrifikacija u Srbiji još uvek u ranoj fazi. Iz godine u godinu prodaja ovih vozila se u našoj zemlji udvostručuje, te je u 2019. godini registrovano 17 potpuno električnih vozila, u 2020. 34, a 2021. više od 70 komada. Trend se nastavlja i u 2022. godini, te je u prvih pet meseci ove godine već registrovano 55 komada.

Radulović BMW izjava
Foto: Luftika

Ključni podsticaj za kupovinu električnih automobila i plug-in hibrida, osim subvencija države, je i investiranje u infrastrukturu. U ovom momentu, u Srbiji ima svega 70 javno dostupnih punjača, a svaki novi je značajan i zato pozdravljamo odluku Lidla da svojim korisnicima omogući besplatno punjenje vozila i time doprinese razvoju elektrifikacije u Srbiji – izjavila je direktor marketinga u kompaniji BMW Radulović, Aleksandra Radulović.

Punjači kod Lidla rade na „zelenu struju“

Ne samo da električni automobili doprinose smanjenju emisije štetnih gasova, već je i struja kojom će se automobili puniti na parkingu Lidl prodavnice „zelena struja“, odnosno struja dobijena u potpunosti iz obnovljivih izvora.

Kao društveno odgovorna kompanija, Lidl Srbija je prošle godine sa javnim preduzećem Elektroprivrede Srbije potpisala ugovor „ZelEPS“ prema kome se sve prodavnice ovog lanca, kao i Upravna zgrada i Logistički centar, u potpunosti snabdevaju „zelenom energijom“.

– Neke aktivnosti su manje, neke više vidljive. Bavimo se i gasovima koji su u našim rashladnim uređajima, u prodavnicama i logističkom centru, kao i različitim aktivnostima u pogledu ruta kojima dostavljamo robu. Neke možda neće direktno uticati na naše ciljeve u pogledu očuvanja klime, ali će pomoći potrošačima da donose održivije izbore – naglasila je Martina Petrović.

Lidl prodavnice su nosilac Edge sertifikata – u ovom trenutku 53 od 61 prodavnice u Srbiji ima ovaj sertifikat, što bezbeđuje odgovoran odnos prema resursima. Objekti koji su sertifikovani, u odnosu na objekte slične veličine i namene, koriste značajno manje energije i značajno manje drugih resursa, poput vode, za čak jednu četvrtinu.

Kupci Lidla već imaju mogućnost da odaberu održivi put

– Naše inicijative nisu samo usmerene na one koji su korak ispred i već poseduju električne automobile. Oni koji odluče da kupuju kod nas takođe imaju održivije izbore, obzirom na to da nudimo i klimatski neutralne i veganske proizvode, kao i proizvode bez laktoze i glutena. Takođe, potrošači već dve godine kod nas mogu da izaberu da koriste višekratne vrećice za voće i povrće i da se na taj način i oni opredele za neki održiviji put. Na nama je da pokrećemo ove korake i inicijative, da živimo u što boljem društvu i životnoj sredini, a koliko nam je poznato Novosađani su posebno zainteresovani za ekološke teme – istakla je Martina.

Upotreba punjača za električne automobile na parkingu Lidl prodavnice na adresi Ive Andrića 16 potpuno je besplatna i dostupna na dva parking mesta i tri različita priključka koja daju 24KW struje – dva priključka sa direktnom i jedan sa naizmeničnom strujom, kako bi bili pokriveni svi tipovi vozila.

Punjenje je dostupno tokom radnog vremena prodavnice, svakog dana od 08.00 do 22.00 časa.

Lidlovom akcijom uklonjeno 14 tona otpada iz prirode

Luftika #

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Divna inicijativa. Steta sto je za nase finansijske uslove imati ovakav automobil retkost.

OGLAS

131 Shares
131 Shares
Share via
Copy link