Beograd

Beogradski hedonizam i doček Nove 2024. godine

Devojka u provodu
Foto: Freepic

Hrana i piće kao začin svakodnevnom zadovoljstvu kažu da nemaju cenu. Kada se u sve to umeša i dobro društvo, definiše povod, sasvim je zagrantovano uživanje. Reklo bi se da će ova godina u Beogradu svoj puni sjaj dostići na jednom od sajmova koji nas očekuju u Bel Expo centru – „Hedonism BCE Expo 2023“ . Ali u tom istom sjaju će se i završiti i dočekati Nova 2024. godina širom zemlje, u restoranima gde je ukus vina i hrane tradicionalan način da se ovekoveče uspomene.

TRADICIONALNA HRANA U  RESTORANIMA

Srbija slovi za zamlju koja neguje tradicionalnu kuhinju i turisti obožavaju da je probaju. Ono što je evidentno u restoranima tradicionalne srpske kuhinje jeste da se još uvek čuvaju rustični ili etno pogledi na ambijent. 

Većina turista je rada da isproba hranu u ovim restoranima, ali katkad nailazimo na osudu sa njihove strane. Pre svega ona se odnosi na osećaj čistoće u objektima koji se trude da sačuvaju stari srpski identitet kuhinje. Međutim, vlasnici ovih restorana tvrde da svako moderno i urbano ulaganje u ove objekte znači i odricanje od vrednosti koju nosi tradicija. 

Bez obzira na to, ovi restorani i dalje privlače veliku pažnju gostiju jer je hrana i tradicionalna zabava ono što ipak zadržava goste. 

Za doček Nove 2024. godine ovi restorani spremaju bogatiji meni i raznovrsniju hranu koja odstupa od tradicionalnih menija. 

Najpre, iz razloga da se zadovolje komercijalne potrebe gostiju i otvore vrata nekim novim gostima. A onda i zbog toga što bogatiji i raznovrsniji meni osigurava potrebu kupca da ugodi sebi mogućnošću većeg izbora.

Domaćini ovih restorana se ne odriču kuvanih jela ni u vreme novogodišnjih praznika i uvek se trude neke nove recepte da osmisle. Tako će se na trpezi u noći 31. decembra naći podjednako i sarma, musaka, gulaš i druga jela po kojima nas svuda prepoznaju. Ako želite da u 2024. godinu uđete punih stomaka, zadovoljni i domaćinski raspoloženi, predlažemo vam da pogledate kakve su ponude u restoranima

Ipak, postoje i ambijentalno urbaniji restorani koji i dalje čuvaju tradiciju. Takvi restorani privlače mlađe goste i obećavaju im dobru zabavu. Pored ponude domaće rakije u ovim objektima, na stolu se mogu naći i koktel meniji, kao i modernija pića kao što su Bejlis, Martini, Aperol ili  Proseko. Pored tradicionalne kuhinje u ovim objektima su uvrštene paste ili roštiljski program kako bi bile zadovoljene potrebe najvećeg broja potrošača.

Ponude za doček 2024 godine u beogradskim kafanama i restoranima 

Ponude se mogu naći već po ceni od 25 evra, pa naviše. Uobičajeno je da se ponuda bazira na piću dobrodošlice ili na neograničenoj konzumaciji pića, a vrlo često se nudi i šampanjac u ponoć. 

U kafanama je obično predviđena kompletna svečana večera  uz predjelo, glavno jelo sa salatom i varivom i desertom. Neki restorani ipak nude samo švedski sto i unjima je obično fokus na većoj pokretljivosti gostiju, zabavi na podijumu, pa je hrana doživljena više kao degustacija. 

“All Inclusive” ponude su učestale  i podrazumevaju da su sva pića i hrana uračunati u cenu. 

Ukoliko zaista želite da se opustite, mi vam predlažemo baš ovu opciju. Za doček Nove godine Beograd će se sigurno spremiti kao i svake godine u punom sjaju.

KOJA HRANA, KOJE PIĆE ?

Ne znamo da li ćete se složiti sa ukusom stranaca, ali prateći Tripadvisor i druge aplikacije gde je moguće ostaviti recenziju na objektima – stranci obožavaju srpsku šljivovicu. Dok naši gosti na novogodišnje veče mahom konzumiraju šampanjac i viski, valjda sa osećajem prestiža prema istim, tako stranci hodaju svetom i hvale srpsku rakiju.

Takođe, ono što je zajedničko domaćim i stranim gostima u Beogradu jeste ukus domaćeg kuvanog vina na ulicama. Valjda taj spoj domaćeg i živost ulice u vreme praznika doprinosi ovom osećaju.

Što se hrane tiče, stranci obožavaju srpsko meso, a posebno ćevape, domaće gibanice i pečenje. Kontra tome, naši gosti jedu raznu hranu sa umacima, paste i rižota, u sve većim količinama. Iako je u vreme praznika srpska trpeza puna domaće hrane, kada je u pitanju doček Nove godine, naši gosti vole da se osećaju egzotično na neki poseban način, što se odražava u izboru hrane i pića.

Mnogi ugostitelji prema afinitetu stranaca, kojih ima puno u Beogradu, planiraju i svoje novogodišnje zabave. Tako se u nekim objketima prodaje ulaznica uz rakiju gratis. Ili rakija bude glavno piće uz jelo, s tim da se damama ponude ukusi poput maline i dunje.

Ukoliko niste sigurni kakav gastronomski užitak želite u novogodišnjoj noći ka 2024. godini, predlažemo da istražite sve ponude. 

Pišite nam koja hrana i koje piće su Vam najbitniji na trpezi u vreme slavlja i koliko to utiče na vaš izbor o tome gde ćete dočekati Novu godinu.

17 Shares
Share via
Copy link