Beograd

Beogradska filharmonija pravi rejv žurku

U petak 23. novembra Beogradska filharmonija na čelu sa dirigentom Gabrijelom Felcom pravi koncertnu tehno žurku.

Kompozicija „Ludnice“ Tomasa Adeza, koja će publici preneti svojevrsnu atmosferu iz mračnih tehno klubova, biće centralno delo programa, koji će se održati u Kolarčevoj zadužbini, izveštava N1.

Uvod u ovu žurku je „Mala noćna muzika“ Mocarta, a potom nastup Sergeja Krilova, jednog od najboljeg violiniste sveta.

„Ludnice“ savremenog britanskog autora Tomasa Adeza, odvode nas na mračnu stranu kraja 20. veka – život u megalopolisima i tehno žurke u velikim klubovima, sa svim porocima koji ih prate.

Šef-dirigent Gabrijel Felc, priprema za filharmonijsku publiku nešto sasvim posebno – održaće veliko koncertno predavanje.

„Na samom koncertu govoriću o ’Ludnicama’ i uoči svakog stava objasniću kroz konkretne primere šta je kompozitor želeo muzikom da kaže. Kao šef-dirigent ovog odličnog orkestra, smatram da je veoma važno da ne izvodimo samo muziku iz prošlosti. Bar jednom godišnje želim publiku da odvedem na uzbudljivo putovanje kroz fantastične primere iz savremene muzike, a verujem da će se ovo delo izvoditi i za sto godina“, rekao je Gabrijel Felc.

Tehno stav ove kompozicije – „Ecstasio“, biće poslastica i za ljubitelje TV serija koji će ga prepoznati iz popularnog „Mocarta u džungli“.

Dok je radio na orkestraciji ovog stava, kompozitor je doživeo je napad panike, uz simptome slične onima koje izaziva upotreba ekstazija, misleći da preživlјava srčani udar.

U izvođenju ove neobične kompozicije, perkusionisti Beogradske filharmonije će pogotovo imati puno posla – pored uobičajenih udaraljki, oni će svirati na kravljim zvonima, konzervama, lavorima, loncima, a koristiće noževe i viljuške.

U neobičnoj kombinaciji sa „Ludnicama“, najpopularnija Mocartova kompozicija „Mala noćna muzika“ i Drugi koncert za violinu i orkestar Prokofjeva sa maestralnim virtuozom Sergejom Krilovim, pozivaju slušaoce na istraživanje mračne strane filharmonijskog ciklusa Mrakobes.

Publika može kupiti sto ulaznica za stajanje sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na biletarnici Kolarca.

Poslušajte prvi simfonijski orkestar DJ-eva (VIDEO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link