Beograd Magazin

Mapa Beograda kakvu niste videli – od 5. generacije Beogradžana do studenCke sirotinje (FOTO)

mapa
Foto: @Kartografija / Fejsbuk

Mapa Beograda, ali iz sasvim drugačije perspektive i prepuna orijentira koji su poznati samo onima koji su ovaj grad upoznali sa svim njegovim vrlinama i manama.

Mapiranje po žargonu i predrasudama koje postoje za određene delove grada mnoge je nateralo na komentar, a iako je ova objava stranice Kartografija na Fejsbuku stara punih pet godina, mapa nije mnogo izgubila na aktuelnosti.

Iako pomalo provokativno, pomalo neumesno, donekle glupo i ponajviše duhovito, autor ove intrigantne mape uspeo je u nameri da privuče pažnju svojih pratilaca koji na njegove opaske inače reaguju u velikom broju.

Nakon objavljivanja mape Novi Sad za početnike, ovo je njegov sledeći poduhvat kojim je Beograd prikazan na neki drugačiji, za mnoge i realističniji način – Od centralnih ulica i glavnih državnih institucija koje su predstavljene istim imenom „Vučić“, preko „pete generacije Beogradžana“ oko Donjeg Grada, pa sve do „Buržuja“ sa Senjaka i Dedinja, kao i „Harp mosta“.

Tu je i potez oko Ekonomskog fakulteta i Savamale predstavljen kao deo za „hipstere i migrante“, zatim „studenCka sirotinja“ i „studenCka sirotinja 2“, a možda i najduhovitiji je deo pre, na i nakon Pančevačkog mosta gde stoje nazivi „stani“, „ne“ i „ne idi tamo“.

Ova vrsta sitnih provokacija nikoga nije posebno uvredila, uglavnom su pozitivni odjeci, mada ima i onih kojima se šaljiva karta nije naročito dopala.

„Ova karta vrišti ’nisam iz Beograda’“, „Provincijalac, nemoj odmah klizećim startom“, „Sr*nje ti je karta“, samo su neki od komentara koji u sebi sadrže neslaganje i negativne reakcije.

Kako vam se čini? Da li je Beograd zaista postao ranč prokletih i mesto za sudar hipstera, migranata sa Bliskog istoka, kineza iz Surčina i Bloka 70, Crnogoraca, DorČolaca, studenCke sirotinje i Vučićevih institucija?

Tako nastaju predrasude: Kontroverzna „šaljiva“ mapa Novog Sada

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link