Beograd

ZVANIČNO: Beograd rekao zbogom plastičnim kesama!

Odbornici Skupštine Beograda doneli su odluku o zabrani plastičnih kesa od 2020. godine. Predviđene su stroge kazne za nepoštovanje odluke.

Prema odluci, trgovci su dužni da izbace iz upotrebe plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima na teritoriji grada, radi sprečavanja, odnosno smanjenja stvaranja komunalnog otpada, zbog njihove štetnosti po životnu sredinu.

Istovremeno, trgovci su u obavezi da preduzimaju mere prevencije stvaranja komunalnog otpada, predviđanjem alternativnih rešenja za plastične kese.

Besplatni cegeri

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da je ovo jedan od istorijskih trenutaka za grad Beograd a je povod za donošenje ove odluke Zakon o upravljanju otpadom, koji je donela Vlada Srbije.

„Želimo da uredimo način na koji će maloprodajni objekti koristiti plastične kese. Takođe je važno što ova odluka stupa na snagu 1. januara 2020. godine, što znači da dajemo rok nešto duži od 15 meseci, da maloprodajni lanci reše ovaj problem, odnosno da se prilagode. Planiramo i besplatnu podelu cegera širom grada“, rekao je Vesić.

Kese koje trgovci budu stavljali na raspolaganje potrošačima na mestu prodaje moći će da budu papirne, uz naknadu ili bez, a mogu kupcima da obezbede i torbe za kupovinu, takođe, sa ili bez naknade.

Pošto će se odluka primenjivati od prvog dana 2020. godine, maloprodajni lanci će imati rok od 15-ak meseci da joj se prilagode, što je, smatraju u Gradu, više nego dovoljan rok.

Kazne od 150.000 dinara

Ističu i da je upotreba plastičnih kesa u prestonici smanjena za 60 odsto od kada su tgovinski lanci počeli da ih naplaćuju.

Odluka predviđa i novčane kazne za one koji je ne budu poštovali i to od 150.000 dinara za pravno lice, a 25.000 dinara za odgovorno lice u određenom objektu.

Kazne za preduzetnike koji se ogluše o novi propis biće 75.000 dinara, dok će fizička lica platiti prekršaj 25.000 dinara.

Kako se navodi u obrazloženju, plastičnim kesama je potrebno oko 500 godina za razgradnju. One završavaju na dviljim deponijama, rasute po zelenim i drugim površinama grada.

Da bi se permanentno zagađenje sprečilo, odnosno smanjilo na najmanju moguću meru, neophodno je zabraniti korišćenje plastičnih kesa i uvesti druga, ekološki prihvatljiva resenja.

Dodaje se i da će Grad Beograd kod Ministarstva životne sredine inicirati hitno donošenje podzakonskih akata, radi uređenja oblasti upravljanja otpadom u celoj Srbiji.

Predsednik parlamenta Nikola Nikodijević za Tanjug je prethodno rekao da je Grad ranije postigao dogovor sa velikim trgovinskim lancima da se plastične kese naplaćuju, kako bi se njihova upotreba smanjila i iznosi podatak da je u prestonici sada u opticaju 60 odsto manje plastičnih kesa.

Dodaje da grad želi da napravi korak dalje i bude inicijator promene niza zakona, ali i da sopstvenim primerom pokaže kako se u praksi čuva životna sredina, budući da su plastične kese jedan od najvećih zagađivača životne sredine.

„Naravno, za borbu za očuvanje životne sredine i prirodnih resursa u gradu trebaće nam dosta vremena. Dajemo više od godinu dana vremena da se priviknemo na tu odluku kada bude stupila na snagu“, rekao je on.

Srbija će zabraniti upotrebu plastičnih kesa

Izvor: Tanjug

47 Shares
Share via
Copy link