Magazin

Beogradska gimnazija uvodi pravila oblačenja, hoće da zabrane kapuljače, mini suknje, bermude…

tinejdzer

Goli stomaci, pirsinzi, mini-suknje, bermude, veštački nokti i trepavice, šminka svakodnevna su slika u mnogim srednjim školama.

I dok je nekada bilo nezamislivo da neko u školu dođe polugo, danas je to redovna pojava, pišu Novosti.

Kako bi pristojno odevanje u školi vratilo, Trinaesta beogradska gimnazija je obavestila svoje učenike o pravilima oblačenja, a u tu svrhu je odštampan i plakat. Ipak, da bi ova pravila zaživela, neophodno je da se saglasi i Savet roditelja i Đački parlament.

Kako se navodi u obaveštenju, „u školu je zabranjeno dolaziti nepristojno odeven, a to znači – u šortsevima ili bermudama, mini suknjama, helankama, trenerkama, kratkim majicama koje otkrivaju stomak, majicama sa bretelama.

Zabranjene su i kapuljače. Učenici koji budu dolazili u školu nepristojno odeveni, biće najpre dva puta opomenuti, a zatim će im biti umanjena ocena iz vladanja“.

Ovo obaveštenje i plakat o pravilima oblačenja u Trinaestoj beogradskoj gimnaziji izazvalo je burnu reakciju u javnosti. Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, brojniji su oni koji podržavaju da se u školu mora dolaziti pristojno odeven.

Iako je mnogima čudno zašto se trenerka našla na listi zabranjenih, upravo je to bio i povod da se reaguje.

– Bez podrške Saveta roditelja i Učeničkog parlamenta, ne možemo primenjivati odluku, tako da sledi diskusija na ovu temu. Od kada su se deca posle korone vratila u učionice, dve trećine učenika dolazi u školu u trenerci. To ni na šta ne liči. Ne znate da li ste se na treningu ili utakmici. Do pre pet godina bilo je nezamislivo da neko dođe u školu u trenerci. Dukserice sa kapuljačom će biti dozvoljene, ali da se kapuljača ne može stavljati na glavu. Velika većina roditelja je za, kao i učenika. Ne razumem negativnu reakciju samo zato što tražimo da neko bide pristojno odeven – kaže za Novosti Bojan Vučković, direktor Trinaeste beogradske gimnazije.

Prema rečima Predraga Jovanovića, direktora Medicinske škole „Beograd“, zabranjeno je nositi bermude, kratke majice, mini suknje i đaci se, uglavnom, pridržavaju. Velika većina učenika to poštuje, tim pre što se praktična nastava odvija u zdravstvenim ustanovama, gde se mora biti pristojno odeven ili će biti vraćen.

Direktorka Devete beogradske gimnazije Tatjana Šuković kaže da, ukoliko neko od učenika dođe neprikladno obučen, bude opomenut, ali se to vrlo retko dešava.

Iako je više puta najavljivano vraćanje uniforma u škole, sve je ostalo mrtvo slovo na papiru, kažu Novosti.

Đačka uniforma se u osnovnim i srednjim školama u SFRJ koristila od 1950. do 1980. godine. Bila je jednostavnog kroja i teget boje, u formi mantila ili tunike, ali su je svi nazivali keceljom.

Uniformu su kupovali roditelji u Robnim kućama „Beograd“ i u drugim radnjama domaćih industrijskih giganata, kao što su bili „Ateks“ i „Beteks“. Đaci su mogli da nose i uniforme koje bi im šile mame ili bake.

U Velikoj Britaniji školska uniforma je obavezna u svim školama, a učenici je doživljavaju kao deo poštovanja tradicije, a ne kao zastareli atribut.

U Japanu je uniforma popularnija nego u Engleskoj. Modernijeg je dizajna, a često se može videti i na likovima iz anime crtanih filmova i manga stripova.

Ovde su zabranjene preduge brade, preglasno plakanje, proslave rođendana i slobodno biranje imena za decu

Izvor: Novosti

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link