Magazin Srbija

Mislite da je eksplozija u Bejrutu strašna? Pogledajte šta se čuva u Azotari u Pančevu

U utorak je u luci u Bejrutu eksplodiralo skladište amonijum nitrata. Jedna od najvećih eksplozija ovakvog tipa usmrtila je više od 100 ljudi, a žrtve se nažalost još uvek broje.

Opasna materija amonijum nitrat ima više namena. Ona se koristi za proizvodnju eksploziva, ali i kao veštačko đubrivo, za prihranu biljaka i poljoprivrednih useva.

U ogromnoj količini, ona se skladišti i u Pančevu.

U Azotari duplo više amonimum nitrata nego u Bejrutu

Kompanija Promist iz Novog Sada skladišti amonijum nitrat u pančevačkoj Azotari.

Komercijalni direktor te kompanije Danilo Tomašević potvrdio je za portal Nova.rs da se amonijum-nitrat u obliku veštačkog đubriva skladišti u prostorima Azotare koja je u stečaju, u za to predviđenom skladištu.

Reč je, kako navodi, o količinama do najviše 5.000 tona.

– Tačna količina koja je trenutno na skladištu varira, pošto se ovim đubrivom trguje, ali je to uvek do najviše 5.000 tona – naveo je Tomašević.

U Bejrutu je eksplodiralo skladište u kom se nalazilo 2.750 tona amonijum nitrata. Dakle, Azotara, bar prema tvrdanjama Promista, čuva skoro duplo više ove opasne materije.

Bilo je tu i 36 hiljada tona veštačkog đubriva

Pre dve godine protiv kompanije Promist iz Novog Sada, čija je osnovna delatnost uvoz, skladištenje i distribucija veštačkih đubriva, pokrenut je krivični postupak zbog nedozvoljenog skladištenja čak  36 hiljada tona veštačkog đubriva, amonijum nitrata i stabilizovanog amonijum nitrata.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije dalo saglasnost na izveštaj o bezbednosti i plan zaštite od udesa „Skladište veštačkog đubriva na bazi amonijum nitrata“ iz avgusta 2018. goidne, zbog niza manjkavosti objekata u krugu bivše staklare u Pančevu, gde je pomenuta količina materija pronađena, i zabranilo je rad operatera Promist.

Krivični postupak je 2019. godine obustavljen, a Promist i dalje radi i skladišti opasnu materiju u Pančevu.

Prema rečima Danila Tomaševića, Staklara je u posedstvu kompanije Promist, ali se u njoj čuvaju druga veštačka đubriva, dok se amonijum nitrat skladišti u Azotari, u skladištu koje je namenjeno za tu upotrebu. To skladište Azotara zapravo izdaje Promistu.

Ranije je Azotara proizvodila amonijum nitrat kao đubrivo, a Promist je bio distributer. Sada Promist uvozi amonijum nitrat u formi đubriva, kao ishranu za biljke.

Katastrofalne posledice eksplozija u Bejrutu: Više od 200.000 ljudi ostaje bez domova

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • malo mesate babe i zabe, kad je pretvoren u vestacko djubrivo nije opasan. Ne sirite paniku, nevalja a i protivzakonito je

524 Shares
524 Shares
Share via
Copy link