Magazin

Beer Fest nije isplatio honorare muzičarima: Tretiraju nas kao stoku

beer fest
Foto: Promo/Beer fest

Muzičari ogolili Beer Fest: Tretiraju nas kao stoku koja nije dostojna ni objašnjenja
Beer Fest nije isplatio prošlogodišnje honorare muzičarima: Tretiraju nas kao stoku
Saopštenje za javnost muzičara kojima Beer Fest duguje prošlogodišnje honorare: Tretiraju nas kao stoku

Beogradski festival piva „Beer Fest“ jedan je od najvećih muzičkih festivala na Balkanu, a ogromnom posećenošću prethodnih godina izgradio je respektabilnu tradiciju i postavio se na mapu događaja koje domaći i strani posetioci moraju obeležiti u svojim kalendarima.

Pandemija koronavirusa uticala je na celokupnu privredu, a ovaj težak period svom silinom je udario i na deo populacije koja je godinama mukotrpno gradila karijeru u oblasti muzičke industrije.

Kriza nije zaobišla organizatore, ali ni muzičare širom sveta, pa tako i u Srbiji. Upravo zbog toga je prošlogodišnje izdanje „Beer Fest“ festivala dočekano kao slamka spasa za muzičare, organizatore, ali i posetioce željne svirke i nastupa uživo.

Nažalost, velika ljaga i skandal je na pomolu.

Umesto poštovanja ugovornih obaveza i džentlmenskih dogovora, organizatori su se ogrešili o brojne muzičare koji nisu isplaćeni u ugovorenom roku.

Ne samo to, već je i period kašnjenja neumesno dugačak, pa su se članovi mnogobrojnih bendova koji su uzeli učešće na prošlogodišnjem festivalu odlučili na krajnji korak.

Saopštenjem su se oglasili sa željom da upoznaju javnost sa odnosom koji imaju sa organizatorom, te najavljuju i tužbe protiv odgovornih za ovu svojevrsnu sramotu festivala, ali i Beograda i Srbije.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

„Mi, većina bendova koji su 2021. godine nastupili na Beer Fest-u, obaveštavamo javnost da najveći muzički festival u zemlji ni do danas nije muzičarima isplatio honorare u celosti i prave se mrtvi, ne obaveštavajući nas gde je zapelo, kako je smelo da zapne i kada ćemo biti isplaćeni. Za razliku od nekih kolega, rok scena nije uznemiravala preterano javnost proteklih godina, iako je i nama, usled pandemije, rad bio onemogućen, pa time i prihodi.

Sada, kada su koncertne aktivnosti koliko-toliko vraćene, najveći festival i njegovi sponzori dozvoljavaju sebi ono što ni sa jednim od neuporedivo manjih festivala nije slučaj: da besramno duguje novac ljudima koji su svoj posao pošteno obavili, strpljivo pre toga deleći sudbinu sa svima ostalima koji takođe nisu mogli da rade u prethodnom periodu. Na ovaj način, Beer Fest – na kome je sviralo preko 60 bendova – nemali broj porodica uvaljuje u finansijske probleme i tretira nas kao stoku koja nije dostojna čak ni objašnjenja.

Naše je, valjda, da i dalje ćutimo, čekamo i bavimo se razumevanjem, jer smo tobože manje finansijski ugroženi nego festival tog ranga i njegovi sponzori. Ovim putem javljamo: mi na to ne pristajemo. Ukoliko Beer Fest zaista ne preza od toga da na svoje ime baci ovakvu javnu ljagu, čiji će se eho sigurno lepo odraziti na naredne godine, želimo da bude jasno: potrudićemo se da ta ljaga bude sasvim u skladu sa zasluženim – javna i duboka.

Preduzećemo sve aktivnosti koje su u našoj moći da ovo isteramo do kraja, i medijski i putem pokretanja tužbi. Na kraju, ostaje gorko pitanje da li je zaista moguće da je sve to potrebno kako bi se neko naterao na notornu odgovornost i preuzimanje sopstvenih obaveza, jasno definisanih ugovorom. U njemu stoji da je rok isplate bio 31. avgust 2021.

Javnost će od sada biti redovno obaveštavana o toku ovog slučaja, a mi ćemo biti zahvalni svim medijima i pojedincima koji vest objave i pomognu nam da ona stigne do što više ljudi. Pozivamo sve kolege da solidarno stanu uz nas u ovoj borbi.“

Ostaje nam da vidimo hoće li se organizatori udostojiti da isplate svoj dug prema muzičarima kako bi se ova sramota što pre zaboravila. Svrha je da se napravi krug zadovoljstva i benefita između organizatora, sponzora, muzičara i posetilaca, a ovo je sasvim sigurno trenutak da se nesporazumi razreše kako bi Beograd ponovo na nekoliko dana uživao u jednoj masovnoj muzičkoj manifestaciji koja okuplja domaće i strane turiste, ali i veliki broj stanovnika glavnog grada.

BRAVO Nišvil! Festival koji kulturu i dalje održava na bezbednoj udaljenosti od sveopšte komercijalizacije

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Gade mi se svi ti režimski bendovi što sviraju po festivalima. To ne vredi ni gajbu piva

OGLAS

100 Shares
100 Shares
Share via
Copy link