Magazin Novi Sad

BBC otkrio 9 razloga zbog kojih treba posetiti Novi Sad, neki će vas sigurno iznenaditi

novi-sad

Novi Sad je poznat kao liberalni grad muzike, umetnosti i zabave. Smešten na idiličnom delu reke Dunav, Novosađani uživaju reputaciju ljudi koji žive u kulturnom srcu Srbije. To je otvoren i tolerantan grad sa prijateljskim ljudima koji su ponosni na svoju kulturnu raznolikost.

Nije ni čudo što je Evropska unija proglasila Novi Sad Evropskom prestonicom kulture 2022.

Tako zaista biranim i lepim rečima piše renomirani Bi-Bi-Si o našem Novom Sadu, a kažu, ako to nije dovoljno ima bar 10 razloga zbog kojih treba da posetite ovaj grad u Vojvodini. Evo zašto BBC misli da se treba uputiti u Novi Sad…

Opuštena, inkluzivna atmosfera

Novi Sad je glavni grad jednog od etnički najraznovrsnijih regiona u Srbiji, koji je tokom vekova bio dom grupama poput Mađara, Hrvata, Slovaka i Rumuna. Stručnjaci veruju da su grad prvi osnovali Srbi, a danas ima šest službenih jezika i dom je neogotičke katoličke crkve koja se ponosno nalazi na glavnom trgu, ružičaste pravoslavne biskupske palate i veličanstvene sinagoge, prenosi Blic.

Raj za bicikliste

Zahvaljujući ravnom terenu grada i brojnim stazama, Novi Sad je odlično mesto za obilazak biciklom, sa razumnim cenama iznajmljivanja i puno mesta za preuzimanje i odlazak. Takođe je veoma prohodan. Oni koji traže dašak avanture, mogu da iznajme kajak ili kanu i razgledaju znamenitosti sa vode.

Urbana umetnička scena

Novi Sad ozbiljno shvata svoju uličnu umetnost. Sitne fasade zgrada pretvorene su u živopisni prikaz velikih murala i ulične umetnosti koja izaziva strahopoštovanje. Najbolju uličnu umetnost možete pronaći skrivenu u uličicama duž Dunavske ulice. Obavezno pogledajte ogroman portret devojke sa mačjim ušima poznatog umetnika Arteza. Delo je nazvano po poznatoj srpskoj izreci „Kad mačke nema, miševi kolo vode“.

Blizu je plaža

Kada je lepo vreme, meštani odlaze na Štrand, 700 metara dugu plažu pored Dunava, da se kupaju, sunčaju i grade zamkove od peska. U vreme oseke, moguće je prošetati do Ribarskog ostrva i pronaći tajno mesto za piknik ili uživati u piću do kasno u noć u jednom od plutajućih barova. Alternativno, zaustavite se u nekom od kafića na plaži, uz živu muziku koja pruža divnu atmosferu zalasku sunca.

Priroda u predgrađu

Valovita brda Nacionalnog parka Fruška gora su udaljena kratkom vožnjom kolima ili biciklom, sa mnogo pešačkih i biciklističkih staza za istraživanje, kao i nekoliko jezera koja su popularna mesta za kupanje i pecanje. Ovo je vinska zemlja, pa nađite vremena da svratite u vinograde sa podrumom i probajte neke od domaćih sorti. Bermet, desertno vino, sa ovih prostora, navodno se služilo i na Titaniku.

Kultura i umetnost

Pripreme za 2022. dodale su još više već veoma kulturno bogatom gradu, uključujući i Kulturnu stanicu Eđšeg, u kojoj se održavaju pozorišni i književni događaji, rekonstruisana je i stara industrijska fabrika za farbanje svile, sada poznata kao Kulturna stanica Svilara. Stara fabrika i prepoznatljivi dimnjak služe kao podsetnik na privredni i društveni razvoj tog vremena.

Gurmanske đakonije

Nalazite se u srcu srpske poljoprivredne regije, što znači da morate da probate lokalnu hranu. Nemojte da preskočite maline, lokalne sireve i poslastice, kao i izdašna jela poput bureka (pecivo punjeno spanaćem i sirom), ćevapa (meso sa roštilja servirano u somunu sa pavlakom) i Indeks sendvič (rolna punjene topljenim sirom, šunkom, šampinjonima i sosom), koji je izmišljen u Novom Sadu.

Bogata istorija

Procenjuje se da Muzej Vojvodine ima oko 400.000 artefakata, koji pokrivaju 70.000 godina života na ovim prostorima još iz kamenog doba – a posebno su ponosni nekoliko rimskih šlemova, pronađenih nedaleko od obližnjeg Šida. Posetioci ne bi smeli da propuste da svrate do Petrovaradinske tvrđave, čija je izgradnja u 18. veku trajala 88 godina i istraže njene impresivne mreže tunela duge 16 kilometara.

I naravno – Egzit

Od 2000. godine, kultni Egzit je evoluirao u jedan od najvećih i najboljih muzičkih festivala u Evropi. Nekada skroman festival, već godinama je domaćin mladim ljudima iz 60 zemalja koji dolaze na Petrovaradinsku tvrđavu da iskuse najbolje svetske umetnike. David Guetta, Massive Attack, Beastie Boys, The Sex Pistols, The Prodigi, Madness, Lilli Alen i mnogi drugi su godinama nastupali pred ogromnom publikom.

Vodič kroz Novi Sad: 25 mesta koja morate obići

oznake

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

15 Shares
Share via
Copy link