Magazin

Fotografije sa bazena Tašmajdan stare su 50 godina i najbolji dokaz neodoljivosti Beograđanki

taš
Printscreen

Neki stari i prelepi Beograd…

Otvoreni bazen u okviru SC „Tašmajdan“ otvoren je 25. juna 1961. godine, a na društvenim mrežama još kruže fotografije iz njegovih prvih godina rada.

Sada već davne 1961. godine, trojica mladića, kako to i priliči mladosti, prvi su „otvorili“, što bi današnji mladi rekli „overili“, Tašmajdanski bazen skokom sa skakaonice, pre svečanog otvaranja. Bili su to: Bratislav Petković, kaskader Miomir Radović Pigi i Acika Kalinić. Bio je to „skandal“ da neki „mangupi“ pre svečanog presecanja crvene vrpce, koriste bazen, pa je posla imala narodna milicija. Jedan od tih „mangupa“ Petković, kasnije je bio ministar kulture Republike Srbije, piše 011 info.

Bazen na Tašu je bio olimpijskih dimenzija, izgrađen na prostoru gde su se nalazili Požarna komanda, teniski klub, bioskop i luna park, a sve je to „nadgledao“ požarni toranj sa koga se osmatrao Beograd. Jasno je što je u trenutku postao letnji centar zbivanja u gradu.

Mnogi se na svaku crno-belu fotografiju s Taša rado prisećaju kako su tu visili poznati beogradski šmekeri i najlepše devojke, kako je sve bilo šarmantnije, pristojnije, prirodnije, kako je „nada u bolje sutra bila blizu“, kako je to bilo „duševno i estetski“ divno vreme – neuporedivo s ovim danas.

Ipak, i danas, na tim starim fotkama s najpopularnijeg BG bazena, najviše pažnje privlače prelepe Beograđanke, koje su gotovo sve do jedne izgledale poput filmskih diva, autentične i prirodne.

„Beograđanke… Bile su, nekada, jedne od najlepših žena na svetu… A i kulturne“ – samo jedan je od komentara na ove fotografije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crno-beli Beograd (@crnobeli_beograd)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crno-beli Beograd (@crnobeli_beograd)

Izvor: Nova.rs

Bazeni Beograd – vodič kroz otvorene i zatvorene bazene u Beogradu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link