Svet Vesti

Plaže u Barseloni postale prostor bez dima, kazna za pušače je vrtoglava!

Plaza u Barseloni
Foto: Dosfotos Dosfotos / Getty Images

Posle nekoliko godina govorkanja, pilot projekata i debata, na svim gradskim plažama u Barseloni je uvedena je zabrana pušenja.

I cigareta i uređaja koji ispuštaju nikotin…

Plaže su sada „prostor bez dima“

Naime, kako prenosi Jutarnji list, prošlog petka (22.07.2022.) je i zvanično prihvaćena izmena Pravilnika kojom se sve gradske plaže u Barseloni proglašavaju „prostorima bez dima“. To znači da se na plažama zabranjuje konzumiranje duvanskih proizvoda i korišćenje uređaja koji ispuštaju nikotin.

Zabrana se temelji na zaštiti okoline i pravu građana na uživanje čistog javnog prostora, bez dima i opušaka, očuvanju suživota građana i zaštiti zdravlja ljudi, posebno ugroženijih, objavio je portal Barcelona.cat, a prenosi Jutarnji list.

Pilot projekat „plaža bez dima“ sproveden je prošle godine na četiri plaže u Barseloni – Sant Miquelu, Somorrostru, Nova Icàriji i Nova Mar Belli, kad pušenje nije bilo dozvoljeno u peščanom području i moru tokom sezone kupanja.

Kazna – 2.000 evra

Inicijativa se vrlo brzo proširila medijima i društvenim mrežama. Plaže bez dima bilo su jasno označene, zabrana pušenja bila je komunicirana i preko razglasa, a poseban tim za informisanje o zaštiti okoline sve je detaljno objašnjavao korisnicima plaža i edukovao ih o štetnosti duvanskih proizvoda.

Rezultati su pokazali značajno smanjenje postotka pušača na plažama i broja opušaka ostavljenih u pesku.

Iako zvuči i sigurno jeste ekološki, pitanje je kako će se nova pravila dopasti pušačima koji će sigurno izbegavati lenčarenje na gradskim plažama u Barseloni. Svakako valjalo bi da znaju da su kazne za popušenu cigaretu bezmalo 2.000 evra.

Izvesno je da su upravo opušci označeni kao najveći zagađivači plaža i obala od strane Evropske agencije za okolinu.

Izvor: Jutarnji.hr

Novi Zeland zabranjuje duvan, rođeni nakon 2008. nikada neće moći da kupe cigarete

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link