Magazin Srbija

Bari Revi se i pored peticije građana priprema još jedan masakr

bara-reva-3
Foto: BETAPHOTO/SVETLANA DOJCINOVIC

Udruženje građana „Bela čaplja 1165“ saopštilo je danas da je po izmenjenom Planu generalne regulacije, koji je na uvidu do 21. januara, i pored peticije građana za odbranu bare Reva – ova oblast u blizini Beograda predstavljena kao poljoprivredna zona.

Po primljenoj peticiji Zavod za zaštitu prirode Srbije započeo je terenska istraživanja bare Reva, plavne zone Dunava i okruženja „sa ciljem da izrade Studije zaštite za potrebe izrade predloga akta o proglašenju zaštićenog područja“.

Do izmena plana nije došlo ni nakon peticije koju su građani predali u cilju „odbrane bare Reva“.

– Ovaj Zavod je, takođe, uputio obaveštenje o započetim i planiranim aktivnostima Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, Urbanističkom zavodu Beograda i službi glavnog gradskog urbaniste grada Beograda, da se područje bare Reva, njena neposredna okolina i deo plavnog područja najpre identifikuju kao javna zelena površina grada Beograda – navode iz tog udruženja.

Međutim, predstavljeni Plan generalne regulacije oblast bare Reva prikazuje kao privrednu zonu – sa “ukinutom” barom Reva.

Iz udruženja ocenjuju da se uredbe i planovi donose u interesu pojedinih strana koje su prepoznale atraktivnost te lokacije za gradnju. Takođe naglašavaju i da su „sve mesne zajednice u tom kraju ukinute, čime je građanima uskraćena mogućnost da učestvuju u donošenju odluka o razvoju njihovog životnog prostora”.

– U ovome se ogleda svako nepoštovanje mišljenja i volje građana, građanskih inicijativa, ali i nepoštovanje međunarodnih obaveza koje nalažu da se ovakvi predeli izuzetnih odlika najstrožije čuvaju. Ova najavljena promena plana, poput izmene Ustava, i plana za Rio Tinto, predviđa ozakonjenje još jednog masakra nad prirodom – zaključili su iz udruženja „Bela čaplja 1165“.

Građani blokirali radove, zaustavili istovar šuta i stali u stražu u prirodnom staništu Reva

OGLAS

207 Shares
207 Shares
Share via
Copy link