Balkan Putovanja

Zemlje Balkana, uključujući Srbiju i Grčku, dogovaraju istovremeno otvaranje granica

Zemlje Balkana se dogovaraju da istovremeno otvore granice sa izjednačenom politikom oko PCR testova, izjavio je danas ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče, prenela je agencija Beta.

On je novinarima rekao da je ideja da se granice zemalja regiona otvore za prelazak bez tih testova za kovid 19.

„Iskreno se nadam da ćemo definitivno razmeniti sve informacije i da ćemo zauzeti stav na osnovu toga kakva je tačno epodemiološka situacija u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana, plus Bugarska i Grčka“, rekao je Filipče.

Ministar zdravlja Severne Makdonije je napomenuo da zemlje članice EU imaju samo preporuku po tom pitanju i da imaju slobodu da same odlučuju kakav će biti granični režim.

„Tačno je da sam u nekoliko navrata prethodnih nedelja najavio da ćemo imati odluku, ali smo, nažalost, čekali odgovore susednih zemalja. Konačno su odgovrili u toku prošle sedmice“, rekao je Filipče, a prenela državna agencija MIA.

On je 27. avgusta na Fejsbuku objavio da su zdravstvene vlasti zemalja Balkana dogovorile da rade na zajedničkom protokolu za prelazak granica.

Filipče je tad napisao da su na video-konferenciji na kojoj je to dogovreno, učestovale njegove kolege iz Albanije, Grčke, RS i s Kosova, zamenik ministra zdravstva BiH, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije i direktor Zdravstvenog inspektorata Bugarske.

Međusobno zatvaranje granica, uvođenje PCR testova bio je deo mera zemlaja za suzbijanje pandemije, ali i tema za političke razmirice. Tako, naprimer, Grčka na svake 2-3 nedelje produžava odluku o zatvorenim granicama za državljane Srbije i većine balkanskih zemalja još od 6. jula.

Brojni srpski državljani, vlasnici nekretnina u Grčkoj , mesecima ne mogu da obiđu svojih stanova, kuća i apartmana.

Zašto je bolje u lavoru, nego na jeftinom letovanju

 

330 Shares
330 Shares
Share via
Copy link