Magazin

Deca na baletskoj akademiji primoravana da puše kako bi ostala vitka

Policijska istraga sprovedena u baletskoj akademiji Bečke državne opere pokazala je da su učenici podsticani da puše, kako bi lakše održali vitku liniju. Trenutno je u toku specijalistička istraga, koja za cilj ima da utvrdi da li je i koliko narušeno zdravlje učenika.

Tvrdi se da su mladi plesači bili izloženi jakim treninzima vežbama i nastupima, piše BBC na srpskom.

Šefica komisije Suzan Rajnd-Krauskof rekla je da su se zaposleni na akademiji učenicima obraćali po imenu i veličini odeće.

„Jasno je da deca i adolescenti nisu dovoljno zaštićeni od diskriminacije, zanemarivanja i negativnih medicinskih uticaja“, piše u izveštaju komisije.

Navedeno je i da su treninzi bili slabo kontrolisani i da su „ugrožavali zdravlje učenika“.

U odgovoru, Bečka državna opera navela je da je već smanjen broj nastupa i da će se detaljno pozabaviti izveštajem pre nego što javnosti saopšte potpuni odgovor.

Akademija, koja postoji od 1771. godine, jedna je od najprestižnijih evropskih škola baleta.

Mnogi njeni diplomci nastupaju za svetski poznate trupe, poput londonskog Kraljevskog baleta i njujorškog Američkog teatra baleta.

Skandal je prvi put dospeo u medije u aprilu, kada su jedne austrijske novine objavile istraživanje u kom se tvrdi da su neki mladi plesači fizički zlostavljani i grebani, a da su neki ismevani zbog izgleda.

Austrijski ministar kulture Aleksander Šalenberg tada je rekao da će država energično reagovati kako bi se utvrdilo šta se desilo.

Da li je Srbija i definitivno na pragu potpune zabrane pušenja

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

74 Shares
Share via
Copy link