Magazin Novi Sad

Balaševićev džepni park u Zrenjaninu spreman, ali bez odobrenja porodice ništa od gradnje

Džepni park Balašević
Foto: Stevan Šušak dipl. inž. arh. (studio Arhitelier, Zrenjanin, 2021)

Zrenjaninci su se još prošle godine u aprilu organizovali u inicijativu i zatražili da Zrenjanin dobije park posvećen legendarnom vojvođanskom kantautoru Đorđu Balaševiću.

Ovaj grad u srcu Banata Balašević je opevao u nekim od svojih najpopularnijih pesama. Nije ni čudo, s obzirom na to da je ljubav njegovog života, Olja, rođena i odrasla u Zrenjaninu.

Projekat memorijalnog pocket-parka “Balaševićev park” podržan je od strane stručnih konsultanata i pro bono izradom KTP-a, kao i arhitektonskog idejnog rešenja rekonstrukcije javne zelene površine koju potpisuje lokalni biro Arhitelier.

Jedino što još nedostaje je odobrenje Fondacije Balašević.

Džepni park Balašević Zrenjanin
Planirani izgled novog parka u gradu na Begeju; Render: Stevan Šušak dipl. inž. arh. (studio Arhitelier, Zrenjanin, 2021)

Park bi trebao biti smešten uz gradsko Jezero 3, a kako za portal gradnja.rs navodi osnivač Arhiteliera arhitekta Stevan Šušak – lokaciju su odredili frekventnost pešačkog saobraćaja, neposredna blizina objekata kulture i obrazovanja, fokusna tačka “Malog mosta”, postojeća mikroklima, kao i potreba za unapređenjem ambijentalne vrednosti postojeće zelene površine.

Prostorom novoprojektovanog parka površine od oko 14 ari dominira višenamenska pjaceta, sa sedenjem u zaleđu pod hladom bloka jarebika, a sa zapadnom vizurom ka panorami i aktivnostima nižeg amfiteatra jezera sa fokusnom tačkom “Malog mosta”.

Biće to divan parkić i prava memorijalna oaza u Zrenjaninu. Osim, ako fondacija Balašević ne odluči drugačije.

Dosadašnja dešavanja su pokazala da je porodica vrlo rigorozna kada su u pitanju korišćenje imena Đorđa Balaševića i njegovog nasleđa.

Novosadsku javnost uzburkali su neobični zahtevi porodice u vezi sa memorijalnim parkom i muzejom u Novom Sadu. 

Ali, ima i lepih primera – Podgorica i Sombor se mogu pohvaliti parkovima podignutim u sećanje i čast našeg velikog umetnika.

Ja da sam Beba Balašević, uveo bih putarinu za prolaz kroz ulicu Jovana Cvijića

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

54 Shares
Share via
Copy link