Magazin Novi Sad

Baka sa mizernom penzijom sela u taksi i došla da podrži ratare u Novom Sadu (VIDEO)

baka-poljoprivrednici-2
Printscreen

Danas je šesti dan blokade dela centra Novog Sada, a od jutros je blokiran deo Bulevara Mihajla Pupina od silaska sa mosta Duga do zgrade Gradske skupštine.

Ratari su u petak uveče kazali da dogovor sa predstavnicima vlasti nije postignut jer Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede „nisu hteli ni malo da popuste“.

Zahtevi poljoprivrednika su otkupna cena suncokreta od najmanje 700 € po toni, subvencije za gorivo, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda. Traže i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litri, 30% subvencija za đubrivo. Takođe zahtevaju i proglašenje elementarne nepogode usled velikih suša.

Jučerašnja poruka poslata je Novosađanima a ne čelnicima vlasti, tako što su preko traktora razvili veliki transparent na kom piše „Izvini, Novi Sade“.

Ratari koriste svaku priliku da se zahvale Novosađanima na strpljenju i podršci, propuštaju vozila Hitne pomoći, stanare okolnih zgrada i mnoge druge ljude.

U našoj državi kontinuirano ulaganje, subvencionisanje poljoprivrednika i podsticanje proizvodnje faktički ne postoji. Tako postaje jasno da se ovi ljudi oslanjaju isključivo na uslove koje im priroda podari dok su suočeni sa divljanjem tržišne ekonomije. Njihovi prihodi su više nego skromni i mogu se svesti na pokrivanje osnovnih troškova neophodnih za život.

Značaj pružanja podrške poljoprivrednicima koji se bore za elementarne uslove koji bi im omogućili pristojan rad i život uvidela je i jedna baka koja je, iako vremešna, došla na lice mesta samo da bi ih podržala i poručila:

– Uzela sam taksi sa svojom mizernom penzijom. Došla sam da vam dam podršku svima. Molim vas, budite istrajni. Istrajni do kraja, držite se svog programa i plana. Zaista je to jako bitno. Mi smo radili jako puno, a ima još jako puno mladih koji treba da ostanu na selu da rade.

Evo deca su oko vas. Ovo treba da im bude ne primer nego podstrek da ostanu na selu i da žive, proizvode da mi svi ostali možemo da živimo. Hvala vam – kazala je baka i pogodila tačno u centar, jer samo udruženim snagama možemo izboriti pravo na pristojan život koje nam niko iz državnog vrha neće dobrovoljno uručiti.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

„Izvini, Novi Sade“: Poljoprivrednici 5. dana blokade poslali poruku Novosađanima

Čitajte Luftiku na Google vestima

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

973 Shares
973 Shares
Share via
Copy link