Magazin Svet

Preživela je špansku groznicu i građanski rat, a sada se u 110. godini bekelji koroni (VIDEO)

Luiza Vaskez de Silva, od milošte Lulu, rođena je pre 110 godina u gradiću Pontevedra na severu Španije.

Lulu je tokom svog dugog života preživela špansku groznicu i građanski rat, a sada je uverena da će nadživeti i pandemiju koronavirusa.

Živahna starica sanja o ukidanju restrikcija pod kojim se već tri nalazi 47 miliona stanovnika Španije zatvorenih u svojim stanovima.

Jedva čeka trenutak da protegne noge na sunčanim ulicama jer, kaže, stiže proleće, prenose strani mediji.

Ako neko zna kako se nositi s pandemijom onda je to upravo ona. Preživela je smrtonosni grip iz 1918. godine, iako priznaje da je se ne seća dobro.

„Bila sam jako mala, imala sam sedam ili osam godina“, rekla je za špansku televiziju TVE preko Skajpa.

Posle toga je prošla i kroz drugu veliku tragediju u istoriji zemlje, građanski rat od 1936. do 1939. Svedočila je diktaturi i uvođenju demokratije.

Premda nema dece, ima 87 članova rodbine. Neki od njih, iako ne žive u Pontevedri, stigli su u taj gradić u pokrajini Galiciji kako bi je iznenadili na njen 110. rođendan.

U dogovoru s mesnom upravom četvoro njih je sa zaštitnim maskama i rukavicama došlo ispred ulaza njene zgrade, pa razvilo transparent „Srećan ti 110. rođendan“.

I to nije bilo sve. Četiri policijska automobila s upaljenim rotacionim svetlima i sirenama, njoj u čast, parkirala su se u koloni ispred ulaza. Kada je Lulu izašla na prozor da vidi šta se događa, policajci su stajali na ulici i auplaudirali. Svi zajedno su joj tada zapevali onu poznatu „Srećan ti rođendan“.

Lulu puna emocija i nasmešena mahala im je rukom s prozora trećeg sprata.

– Nisam ovo očekivala, bilo je ovo iznenađenje – istakla je, a preneo portal Prva.

Pontevedra je ovim gestom dodatno ohrabrila svoju najstariju stanovnicu među 83.000 stanovnika u trenutku kada koronavirus galopira Španijom. Dosad je preminulo gotovo 8.500 osoba, a više žrtava ima samo Italija

Oko 70 odsto umrlih imalo je preko 80 godina.

– Moramo se paziti bolesti – rekla je Lulu – A kada ona prođe dvostruko ću proslaviti rođendan, sa svima s kojima sada ne mogu da budem!

Kako izgleda 24-časovni policijski čas u Kini, Italiji i Španiji

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

168 Shares
168 Shares
Share via
Copy link