Novi Sad

Bacao građevinski otpad na poljanu između Limana i Telepa usred bela dana (VIDEO)

građevinski otpad
Foto: Printscreen

Čovek srednjih godina snimljen je kako baca ogromne količine građevinskog otpada sa prikolice na poljanu između novosadskih naselja Liman IV i Telep. Tim povodom, Eko straža Novi Sad je poslala prijavu.

Kako kažu u toj organizaciji, snimak je izazvao veoma burne reakcije jer podseća na to da uporno izostaje redovno i kontinuirano kažnjavanje bacanje otpada na javne površine, iako je ono regulisano kao prekršaj, a novčana kazna za njega je 2019. godine pooštrena i povećana sa 8.000 dinara na 25.000 dinara, prenosi 021.rs.

„Samo u proteklih 10 godina, prema izveštajima Pokrajinskog zavoda za zaštitu životne sredine, broj divljih deponija u Novom Sadu porastao je za gotovo četiri puta. Nema sumnje bi ta neslavna statistika bila manje crna kada bi komunalna policija i komunalna inspekcija redovno i kontinuirano kažnjavale nesavesne pojedince i privredne subjekte (za koje su propisane još oštrije kazne u slučaju bacanja nesavesnog tretmana otpada)“, kažu u toj ekološkoj organizaciji.

Dalje ističu da je kažnjavanje bacanja smeća na javne površine važan deo adekvatnog sistema upravljanja otpadom, jer se bez njega šalje poruka da oni koji se ponašaju kao pojedinac sa snimka mogu na najbližu javnu površinu istresti svoje smeće, a da ne snose nikakve posledice.

„Iako se rad komunalne inspekcije i komunalne policije može podvesti pod dobru staru narodnu izreku ‘Ne zna se ko pije, a ko plaća’, ovaj snimak je takav da smatramo da ni jedna ni druga institucija nemaju izgovor da ne postupe i ne kazne odgovornog učinioca sa snimka, navode i dodaju:

„Na snimku su vidljive registarske tablice prikolica i automobila, tako da izgovor o nemogućnosti identifikovanja počinioca koji komunalna policija često koristi pada u vodu. Takođe, snimak je napravljen u momentu bacanja otpada, tako da i izgovor da počinilac mora biti uhvaćen u momentu bacanja smeća da bi komunalna policija postupila isto otpada“, kaže Eko straža.

Navode da je najnoviji primer prakse nereagovanja komunalne policije i komunalne inspekcije deponija u Primorskoj ulici na Klisi, koju su građani prijavili, ali je izostalo i njeno uklanjanje i kažnjavanje odgovornih za njeno nastajanje.

„Veoma je sramotno što od kažnjavanja, kao ishod postupka mnogo je češće izostajanje odgovora ili zaturanje prijave. Pa tako je moguće da od juna 2021. godine nema odgovora od Komunalne inspekcije na prijavljene deponije ispod Mosta slobode i na obali kanala u Rumenki i da kada se ode lično u tu instituciju, zaposleni ne mogu da pronađu prijavu o istovaranju šuta od strane privatnog lica na javnoj površini u Sremskoj Kamenici“, ističe ta organizacija.

Oni pozivaju građane da svojim masovnim i urednim prijavama bacanja otpada i ostalih komunalnih prekršaja, pomognu nadležnima da brže, bolje i jače shvate da su dužni da rade posao za koji ih građani plaćaju.

Mejl adrese za prijavljivanje komunalnih prekršaja su:

[email protected]
[email protected]
[email protected]

Preporučuju da u cc mejla građani dodaju i mejl adrese načelnika Gradske uprave za inspekcijske poslove, njegovog zamenika i gradonačelnika:

[email protected]
[email protected]
[email protected]

Izvor: 021.rs

Spaljivanje kablova na Klisi najnoviji doprinos ekocidu u Novom Sadu (VIDEO)

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
443 Shares
443 Shares
Share via
Copy link