Magazin Srbija

Kinezi grade autoput preko leđa Čačana i Kraljevčana uz amin Vlade Srbije

Foto: Printskrin/ KTV Televizija

Kineska firma koju je Javno preduzeće „Putevi Srbije“ angažovalo na izgradnji autoputa na trasi Požega-Preljina upada na privatne parcele, čupa vinograde, sadnice oraha, bespravno seče šumu i sve to bez dozvole.

Predsednik Srbije je početkom meseca rekao da je molio kinesku firmu da završi radove u januaru sledeće godine a ne 2023. kako je predviđeno. Izgleda da je molba urodila plodom jer kineski izvođač radova bahato upada na tuđe posede na kojima nije izvršena procena vrednosti i koja će nakon bahate seče šume i kopanja biti otežana, a na nekim mestima i nemoguća.

Prošle godine, Čačanin Danijel Vuković, pokrenuo je sudski postupak jer su mu gore pomenuti kineski izvođači upali na posed, počupali sadnice oraha i krenuli sa iskopavanjem podzemnih slojeva šljunka pre zakazanog ročišta na kome je trebalo da bude postignut dogovor o ekspropijaciji zemljišta.

– Posadio sam pre sedam godina orahe na zemlji koju nisam nasledio već kupio, orao, plevio, đubrio, natapao znojem i svojim i svoje dece. Sve to znajući da verovatno neću doživeti da ubiram plodove, ali sam zato bio bezbrižan da će moj sin, u državi u kojoj se ne zna sta će biti sutra, moći da ima neku sigurnost od toga“, rekao je Vuković za NovuS, prošle godine u avgustu.

danijel vuković
Foto: Ozon Press

Danijel je podneo krivičnu prijavu. Iz advokatske kancelarije „Aleksić“ iz Niša koja zastupa Danijela Vukovića kažu da je ovo suđenje počelo i dodaju da  nijedan od učesnika eksproprijacije neće moći da dobije tržišnu cenu bez pomoći advokata sa ovakvim izvođačima radova.

Iz kancelarije kažu da se veliki deo građana nije javio advokatskim kancelarijama jer strahuju od visokih  taksi i troškova postupka. Iz ove kancelarije poručuju da imaju i snage i moći, da pomognu svima, bez obzira da li imaju novčana sredstva i pozivaju građane da im se jave.

čačak autoput izgradnja
Foto: Ozon Press

– Po zakonu o eksproprijaciji dužni su da isplate tržišnu vrednost. Nomalno je da imaju svoje veštake ali ta njihova procena nije bila baš objektivna. Mi na terenu imamo dosta razlike i odstupanja, poručuju iz advokatske kancelarije Aleksić.

– Veliki je problem kod učesnika eksproprijacije su poljoprivrednici koji čuvaju stoku i imaju po tridesetak krava sada ostaju bez deteline, bez kukuruza. Ove godine njima ni dinar nije isplaćen. Neko je ubrzao postupak, a sve što je brzo to je i kuso.

Iz ove advokatske kancelarije apeluju na građane da se obrate za pomoć jer je važno da građani dobiju tržišnu cenu za svoje parcele i da ne budu obmanuti, jer već postoje takvi slučajevi.

Kineska firma upala na privatne parcele kod Čačka, ljudima dali rok od 60 dana da se isele

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

90 Shares
Share via
Copy link