Srbija Vesti

Kineska firma upala na privatne parcele kod Čačka, ljudima dali rok od 60 dana da se isele

Čačak
Foto: Printskrin/ Među Nama

Kineska firma China Communications and Construction (CCCC) je ponovo sa građevinskim mašinanama bez dozvole upala na privatne posede Čačanima koji žive pored trase na kojoj se gradi autoput Požega-Preljina.

Trasa autoputa se zna 15 godina, a eksproprijacija zemljišta na trasi autoputa od Preljine do Požege počela je tek ove godine. Žitelji seoskih domaćinstava koji žive uz trasu autoputa imaju rok od dva meseca da pronađu novi dom za sebe i stoku, kao i da pronađu imanja kako bi nastavili poljoprivrednu proizvodnju.

Tražili smo na deset mesta da negde stanujemo, niko nema da izda. Nama je najlekše da kupimo stan, da idemo u Čačak, ali mi se bavimo poljoprivredom, imamo najmanje 10-15 priključnih mašina, od traktora, radimo voće, tri hektara. Od voća ove godine ne možemo prići pošto se selimo, to ćemo sve morati zapustiti. To je haos. Bogu plakati – kaže Ljiljana Pavlović iz Trbušana.

Kineski izvođači radova su ušli i u parcele koje nisu procenjene niti su stigla rešenja o eksproprijaciji.

Porodica Janković već nedeljama strahuje kada će i koliko brzo morati da napusti svoj dom.

– U parcele se ulazi, vidite i sami. Ljudi rade. Postoji neko obećanje koje je dao advokat Puteva Srbije da niko neće biti iseljen iz kuća dok ne bude isplaćen, ali taj vremenski rok je kratak. Kada vas neko isplati morate naći drugi životni prostor, potom adaptirati, srediti. Ovde se živi pod velikom tenzijom i u strahu. Naš slučaj nije izolovan, da kažemo da se nešto desilo, da se zagubila fascikla. Ovde desetine domaćinstava imaju isti problem – kaže Marijana Andrić iz Prijevora.

čačak
Foto: Printskrin/ Među Nama

Bageri su raskrčili i šume koje nisu procenjene. Neke od njih čak nisu bile ni planirane za eksproprijaciju pa je nakon seče i čupanja stabala nemoguće izvršiti pravu procenu.

– Niko ništa nije uradio, zvao, samo su bagerima došli, polomili sve, prošli, izručili materijal. Sve za noć. Nije bilo ponuda za šume — kaže Predrag Ilić iz Prijevora.

Dobio sam deo novca za zemljište, a drva i šuma nije isplaćena. Sada su ta drva uništili kada su sa bagerima čistili. Izveli smo jednog sudskog veštaka, on je pogledao pa ćemo tužiti – kaže Radomir Ranković iz Prijevora.

Od lokalne samouprave od koje su meštani očekivali pomoć i podršku,stigao im je samo savet da potpišu ponudu Puteva Srbije, a posle pokrenu sudski postupak.

Advokati oštećenih porodica, koji su radili i na eksproprijaciji u Lazarevcu,  kažu da ovako loš odnos lokalne samouprave prema svojim građanima nisu do sada videli.

Rukovodioci na trasi auto-puta Preljina-Požega nisu želeli da komentarišu postupanje prema građanima jer im je navodno ugovorom o radu zabranjeno davanje izjave medijima dok im nadležni ne odobre.

Izvor: Među Nama

Kineski Ziđin bez dozvole radi i noću i danju, SNS pritišće aktiviste da ćute

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

2.3K Shares
2.3K Shares
Share via
Copy link