Magazin Novi Sad

U Novom Sadu nestalo autobusko stajalište i još se nije vratilo, Gradska uprava ne zna ko je nadležan

Foto: Radomir Ostojić

U Novom Sadu, u Rumenačkoj ulici tačno kod broja 51 nestalo je ni manje ni više do autobusko stajalište. JKP “Novosadska toplana” radove na rekonstrukciji vrelovoda od broja 39 do broja 53 u istoj ulici završilo je još 5. jula. Rešenje Gradske uprave za saobraćaj i puteve sastojalo se u privremeno izmenjenom, i onemogućenom saobraćaju. Takođe je bilo onemogućeno i parkiranje vozila u zoni radova.

Sada, više od mesec dana po završetku radova, sve je vraćeno na “svoje mesto”. Parking je dozvoljen, pa se građani dok čekaju autobus sklanjaju kada naiđe automobil da uparkira na stajalište, kojeg više nema. Naime, kako sugrađani govore sredili su sve “samo” nisu vratili autobusku stanicu. Nadležni “nisu upućeni”.

Građani u čudu

Novosađani u ovom delu grada zgranuti su činjenicom da u sred vrućina, još od 5. jula i čitavo leto autobuse moraju da čekaju na otvorenom suncu ili pod krošnjama okolnog drveća. Guraju se sa kolima koja se uparkiravaju na njihovo stajalište da bi stigli do busa, izbegavajući automobile. Autobusi saobraćaju sasvim normalno, primaju putnike.

Iako je “parking” trotoarska površina, a kolovoz obeležen kao mesto gde staju samo autobusi, to pojedinim (malo)građanima ne smeta. Više parking mesta za sve. Dok ostali građani govore vratite nam autobusko stajalište i kuvaju se što na vrućini što po prevozu.

Novosađanin Radomir Ostojić koji živi u neposrednoj blizini kaže da niko o komšija ne zna o čemu se radi. Pre početka radova obavestili su i zamoli građane za strpljenje, nakon rekonstrukcije od svih nadležnih, muk.

Foto: Printscreen

– Posle radova nisu vratili autobusku stanicu, već samo znak sa obavestenjem “BUS”. Svi se čude čudom što nema stanice. Ljudi se tu guraju sa automobilima i sklanjaju kad naiđe neko da uparkira na stanicu – kaže Radomir.

On i komšije govore da su zabrinuti zbog situacije, leto odmiče a stižu i hladniji dani.

– Autobuska je sada parkiralište za automobile a busevi staju i dalje tu. Samo da ne bude da su prodali stanicu u staro gvožđe i da sad neki tenderi treba da se prave za nove stanice. A da u međuvremenu prodje godinu dana. Sada će i kiše i sneg a stanice nema – zaključuje on.

Toplana: Nije naša nadležnost

Portparol JKP “Novosadska toplana”, Ivana Stanimirović za portal Luftika saopštava:

– Zbog pomenutih radova, prema Rešenju Gradske uprave za saobraćaj i puteve, privremeno je bio izmenjen režim saobraćaja u ovom delu grada što je podrazumevalo i izmeštanje autobuskog stajališta u Rumenačkoj ulici kod broja 51 od strane JGSP „Novi Sad“.

Iz “Toplane” dodaju da su svi, uključujući i radove na vraćanju površine u tehnički ispravno stanje, na pomenutoj lokaciji završeni.

– Izmeštanje, kao ni vraćanje autobuskog stajališta nije u ingerenciji Novosadske toplane i, s tim u vezi, obaveštavamo vas da nismo u mogućnosti da izađemo u susret vama, odnosno sugrađanima iz Rumenačke ulice – zaključuje portparol Ivana Stanimirović.

Dakle, po ovome JGSP “Novi Sad” je izmestilo stajalište, a građani nisu obavešteni.

Šta kažu iz JGSP-a?

Šef Službe gradskog saobraćaja Milan Ajdinović ističe da stajalište mora da sadrži izgrađenu i označenu saobraćajnu površinu za zaustavljanje vozila.

Takođe: uređenu, uzdignutu i označenu saobraćajnu površinu za putnike, naziv stajališta, stajališnu oznaku „BUS“, broj linije, izvod iz važećeg reda vožnje, saobraćajnu signalizaciju i, korpu za otpatke.

Ako smo pitali kako je ovakva situacija moguća, zašto i ko je uklonio stajalište. Odgovor za vas, poštovani građani, u prevodu na srpski je besplatan čas iz saobraćaja i kako to treba da izgleda, na papiru. Stajališta u stvarnosti uopšte ni nema.

Foto: Radomir Ostojić

On upućuje na nadređene nadležne organe odnosno gradske vlasti.

– Nadstrešnicu postavlja, oprema i održava Gradska uprava, na osnovu programa koji donosi Gradsko veće – objašnjava Milan Ajdinović sasvim pogrešno ili zvaničan dokument sa sajta novisad.rs, laže.

Dodaje i da je JGSP “Novi Sad” poslalo dopis Gradskoj Upravi za saobraćaj i puteve sa zahtevom da se na pomenutoj lokaciji postavi nadstrešnica.

Dakle, po ovome, stajalište postavlja Gradska uprava, a po odgovoru JKP “Novosadska toplana”, izmešta ga Javno gradsko saobraćajno preduzeće (JGSP). Čini se, nedostojan je to posao za Gradsku upravu da uklanjaju hrpu dotrajalog materijala, već rade samo finije poslove i postavljaju nova stajališta. Čudno, u najmanju ruku, ili se odgovornost prebacuje kao ping-pong loptica.

Prosto nismo upoznati, ko postavlja nadstrešnice?

U razgovoru sa pomoćnikom načelnika Gradske uprave za saobraćaj i puteve, Predragom Ilićem smo saznali:

– To mi prosto nije poznato, ne znam šta bih vam rekao. Mislim da je JGSP poslao neki generalni dopis ako se ne varam gde već treba da se postavi nadstrešnica. Meni momentalno tu nije zamenik načelnika koji bi vam dao odgovor, pošto znam da se on bavio tim postavljanjem nadstrešnica i davanjem naloga. Ja prosto ne znam koji je mehanizam, ko postavlja nadstrešnice? – kazao je on.

Zajedno smo ipak, kroz lagano ćaskanje ustanovili: gde pomenuto stajalište nedostaje, da li su radovi završeni, da li autobusi staju, da nije funkcionalno iako su  završeni radovi. I da sad autobusi staju na mesto koje uopšte ne označava da je tu stajalište, ima samo tabla. Gospodo, stajališta nema.

Foto: Radomir Ostojić

Načelnik trenutno nije bio tu, zamenik je na godišnjem odmoru dve nedelje. Ostaje nam jedino da pitamo gradonačelnika Milorada Vučevića, ili još bolje samog predsednika Aleksandra Vučića, on bar nikad nije iskoristio godišnji odmor.

Brka JGSP ili Gradska uprava, šta je caka?

Dokument na sajtu novisad.rs, Odluka o javnom prevozu putnika na teritoriji grada Novog Sada, jasno definiše:

Nadstrešnicu i objekat, postavlja Javno gradsko saobraćajno preduzeće „Novi Sad“ u skladu sa programom poslovanja tog preduzeća.

Lokalitet stajališta na kome može da se postavi objekat, kao i namenu i tip objekta određuje Gradsko veće.

Šef Službe gradskog saobraćaja (JGSP) kaže da nadstrešnice postavlja Gradska uprava.

Gospodin Milan Ajdinović je verovatno pobrkao iz kog dokumenta će da prekopira članove i uputi našoj redakciji izbegavajući konkretne odgovore na pitanja. Taj dokument se može naći na sajtu, demo.paragraf.rs. Procenite sami koji je valjaniji.

Sajt grada, novisad.rs, ipak ima kredibilitet, kao što smo i videli, kao i ostale institucije, čast izuzecima ako ih ima.

Slika i prilika funkcionisanja naših javnih preduzeća i gradske uprave – njihove saradnje, ažurnosti, obaveštenosti. Lud zbunjenog Je*e, lezi ‘lebe, male se uši, pokrij se sa ćebe.

Pokvaren autobus za novosadske mališane rasbesneo roditelje, a polazak kasnio 3 sata

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

1.4K Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
1.4K Shares
Copy link