Balkan Magazin

Kolona duga 5 km putuje ka Crnoj Gori: Ne damo svetinje, ovo je diskriminacija srpskog naroda

Kolona automobila duga oko 5 kilometara, u medijima prozvana kao auto-litija, krenula je jutros put Crne Gore sa jednim ciljem – da odbrani svetinje.

U koloni učestvuje nekoliko stotina građana.

Učesnici auto-litije, obučeni u majice na kojima piše “Ne damo svetinje”, “Crna Gora – Srbija, jedna familija”, i noseći zastave Srbije i ikone, okupili su se prvo ispred Sava centra, gde je služen i moleban.

Plan im je da se sa još jednom grupom spoje u Preljini kod Čačka, odakle će se još veća kolona uputiti do manastira Jabuka u blizini granice sa Crnom Gorom.

Glavna poruka koju žele da pošalju jeste upravo “Ne damo svetinje” u kojoj su, prema rečima Željka Čurovića, predsednika Saveza Srba iz Crne Gore, satkani i jezik, pismo, čojstvo, junaštvo i država.

“Ovoga puta želimo da pošaljemo poruku našem narodu da je 30. avgust od presudnog značaja da odluče i da na najbezbolniji način reše pitanje spasavanja svetinja”, kazao je Čurović za Tanjug ukazujući tako da su upravo parlamentarni izbori u Crnoj Gori šansa za srpski narod da povrati svoja prava.

Kako kaže, sporni Zakon je nagovestio otimanje crkava, odnosno nacionalizacija svetinja Srpske pravoslavne crkve.

“A mi se pitamo kako neko može da uzme tuđu kuću da bi se u nju uselio. To je presedan u svetu”, kazao je Čurović.

Dodaje da se ne radi samo o Zakonu veroispovesti, već i o diskriminaciji srpskog naroda. U tom smislu, Čurović ocenjuje da su Srbi u Crnoj Gori svedeni na to da samo imaju pravo glasa, a da im je sve ostalo oduzeto – i jezik i pismo i pravo na zapošljavanje.

Izvor: 021.rs

Nastavnica u Podgorici dobila otkaz jer je đacima objašnjavala zašto treba da idu na litije

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


218 Shares
218 Shares
Share via
Copy link