Balkan Magazin

Penzioneri štedeli ceo život za kuću na hrvatskom primorju, sad prolaze kroz pakao: Otrovali im mačku, zapalili auto

ostrvo ugljan hrvatska
Foto: Screenshot/YouTube/Pointers Travel

Stariji par iz Austrije maštao je da penzionerske dane provede kraj Jadranskog mora, a svoj “dom iz snova” su potražili na hrvatskom ostrvu Ugljan, koje se nalazi preko puta Zadra. Anita (61) i Gotfrid (71) otkrili su u malom mestu Kali praznu kuću sa velikom terasom u blizini plaže. Odmah im se dopala, a sada zbog svog izbora i neuljudnih komšija “preživljavaju pakao”, pišu austrijski mediji.

Kako su rekli austrijskom dnevniku „Kleine Zeitung”, par je dugo štedeo, jer su hteli da penziju provedu na hrvatskom delu Jadrana.

“Sunce, mir i more” je ono što su priželjkivali i u čemu su želeli da uživaju u Hrvatskoj, piše list “Heute”, koji je preneo i tužnu priču austrijskih penzionera.

Loše iskustvo sa neugodnim komšijama

U leto 2019. par je počeo da traži svoj novi “dom iz snova”.

Na ostrvu Ugljan, nasuprot Zadra, u mestu Kali sa 1.600 stanovnika, otkrili su praznu kuću sa velikom terasom u blizini plaže. Odmah im se dopala, a sada zbog nje imaju “noćne more”, piše Večernji list.

Kuća je bila na prodaju, što je olakšalo situaciju i ubrzo su postali vlasnici.

Međutim, kako je pandemija koronavirusa počela 2020. godine, par je samo u leto te godine otišao na Ugljan da vidi svoju kuću.

Mediji prenose da je penzionere, kada su došli do svoje kuće, “skoro strefio šlog”.

– Nismo mogli odmah u Hrvatsku zbog korona virusa. Kada smo stigli tamo, iznenada je, bukvalno ispred naših vrata, nikla zgrada – rekao je Gotfrid F. za „Kleine Zeitung“.

Ali to nije bio jedini šok.

Novi je usledio nakon što se ispostavilo da njihov komšija, građevinar, izdaje bespravno izgrađenu kolibu turistima, koji jednostavno prelaze preko poseda Austrijanaca da bi došli do obližnje plaže.

“Opština je nemoćna”

Sama opština je nemoćna, kako je potvrdio i njen predsednik Bruno Mišlov, koji tvrdi da ne može da pomogne Austrijancima.

Posle njihovog pokušaja da mirno reše imovinski spor sa komšijama, za penzionisani bračni par započeo je pravi pakao.

Na kraju je došlo do fizičkog obračuna sa susedima, da bi u proleće 2022. godine nepoznata osoba zapalila automobil Austrijanaca iz Štajerske.

Da stvar bude još gora, neko je u zimu 2023. godine otrovao i njihovu mačku.

“Mnogo toga bismo uradili drugačije”

Mediji ističu da Austrijancima nije preostalo ništa drugo nego da legalnim putem pokušaju da zaštite svoju imovinu i boravak u kući, pa su pokrenuli postupak protiv necivilizovanih komšija.

Kako prenosi „Kronen Zeitung”, komšija je u međuvremenu, videvši da je „đavo odneo šalu”, očigledno pokušao da legalizuje svoje bespravno izgrađene objekte, tražeći od nadležnog suda u Zadru prenamenu svog zemljišta u građevinsko.

List ističe da je nakon intervencije Opštine Kali kod zadarskog suda taj zahtev povučen.

U nastavku se dodaje da je sve ovo “slaba uteha” za penzionisani par, koji je izjavio: “Ne znamo šta će biti dalje”. Dodali su „da bi sada, da su bili u tadašnjoj situaciji, mnogo toga uradili drugačije“.

Tako sada moraju da traže pravosudnu pomoć nadležnih hrvatskih organa, za svoju legalno kupljenu i plaćenu imovinu.

Izvor: Večernji list

Hrvatsko more postalo preskupo i za Nemce, za odmor predlažu drugu jadransku zemlju

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link