Magazin Svet

Austrija zabranjuje ustaški skup u Blajburgu

blajburg-ustase
Foto: Youtube/Screenshot

Neuobičajeno oštrim jezikom je austrijska nacionalna televizija ORF prenela vest da “Austrija ubuduće zabranjuje hrvatsku revizionističku manifestaciju u Blajburgu”.

ORF u izveštaju navodi da je “ustaški susret u Blajburgu zauvek istorija”, kao i da će Vlada u sredu proglasiti zabranu posle mnogih godina kritika, javlja RTS.

– Taj skup je uvek najavljivan kao crkveni događaj, dok se u stvarnosti radilo o susretu starih i novih nacista koji su se okupljali da slave fašistički ustaški režim – kaže se u izveštaju ORF-a.

Austrijskim gledaocima se objašnjava “da se na godišnja okupljanja dolazilo sa fašističkim simbolima na zastavama i majicama, okupljalo se na hiljade desnih ekstremista, s njima zajedno izmešani pripadnici hrvatske crkve i države”.

– Veliki deo žrtava pobijenih u masakru 1945. su bili ustaški vojnici. Fašističko-teroristička ustaška država bila je na strani Hitlera, držala je koncentracione logore. Na skupu u Blajburgu su zločini ustaša slavljeni ili prećutkivani – dodaje ORF.

Austrijski Zeleni već decenijama kritikuju ta okupljanja.

– Mislim da smo u Austriji i Koruškoj premalo obraćali pažnju na to kakav revizionizam se tu zbivao i koji se prostor davao neonacističkim i desno ekstremističkim grupacijama – kaže Olga Foglauer iz stranke Zelenih.

Prošle godine nakon odluke parlamenta, za koju su glasale sve stranke osim Slobodarske, Ministarstvo unutrašnjih poslova je ovlastilo grupu specijalista za istorijsku i pravnu procenu hrvatskog skupa u Blajburgu.

Rezultat njihove procene je da hrvatska komemoracija u Blajburgu krši austrijski zakon kojim se zabranjuje nacističko delovanje i propaganda.

– Član 9 austrijskog Državnog ugovora iz 1955. zabranjuje nacionalsocijalističko delovanje, ali i fašizam u svakom obliku. Godišnja okupljanja u Blajburgu potpadaju pod taj član – dodaje Olga Foglauer.

Ovaj događaj neposredno sledi nakon što je hrvatski predsednik Zoran Milanović nazvao delovanje austrijskih vlasti u epidemiji “fašističkim”, ciljajući na najnoviji lokdaun i uvođenje obavezne vakcinacije.

Nakon toga se javno izvinio predsedniku Van der Belenu, i samo njemu, ali odmah dodao da su “austrijski političari inertni i spori”, što je internacionalni kod za “glupi”.

Zabranu skupa u Blajburgu ne treba gledati kao odgovor na poslednji niz Milanovićevih uvreda, ovog puta usmerenih protiv Austrije.

Beč je već pre četiri godine izrekao privremenu zabranu skupa u Blajburgu, a prošle godine naručio veštačenje pravnika i istoričara kao osnovu za konačnu odluku.

Milanovićeve uvrede su verovatno samo doprinele da jezik vladinih i medijskih saopštenja bude direktan i bez trunke diplomatske zamagljenosti.

Maks Luburić: Komandant Jasenovca, krvnik koji je klao žene i decu, umro je kako je i ubijao

575 Shares
575 Shares
Share via
Copy link