Magazin Srbija

Gde su srpski teniseri da podrže Đokovića i bojkotuju Australian open?

dejvis-kup-srbija-teniseri
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Čuveni teniski trener i nekadašnji selektor Dejvis kup reprezentacije, Goran Bubanj, podsetio je na suspenziju Nikole Pilića i situaciju sa Vimbldona 1973. godine, kada su gotovo svi igrači bojkotovali turnir.

Zatim je uputio žestoke kritike i oštro prozvao srpske tenisere zbog svega što se dešava najboljem svetskom teniseru Novaku Đokoviću.

Nikoli Piliću je 1973. godine zabranjeno da zaigra na Vimbldonu, a čak 82 igrača su donela odluku da bojkotuju turnir.

Masters i Dejvis Kup su se kalendaraski poklapaju a Pilić je odbio da igra za reprezentaciju na Dejvis Kupu. Teniski savez Jugoslavije suspendovao ga je na 9 meseci, iako je prethodnih 12 godina redovno igrao za Jugoslaviju.

Zbog toga nije nastupio na Vimbldonu, a podršku je dobio od čak 82 tenisera koji su odlučili da bojkotuju turnir i ne zaigraju na njemu. Među njima, tada i 12 od 16 najbolje rangiranih na svetu.

Đokoviću se trenutno pred Australian open dešava nešto što do sada nikad nije viđeno, što je razlog zbog kojeg je Goran Bubanj naročito oštar prema Novakovim sunarodnicima:

– Kada je Teniski savez Jugoslavije suspendovao Nikolu Pilića, svi igrači su bojkotovali Vimbldon. Igrali su samo igrači iz istočnog bloka. Nakon toga su igrači osnovali ATP. Pola veka kasnije, organizacija koja je nastala na krilima Nikole Pilića ne podržava igrača kog je Pilić trenirao i stvorio, ali ajde to, nego još i izjave da podržavaju sud.

Sve to da zanemarimo, gde su naši igrači? Potpuno odsustvo empatije za kolegu, ovo je čovek koji je ikona tenisa. Gde je Lajović, Krajinović, Kecmanović koji treba da igra protiv Novaka Đokovića – naglašeno je zapitao Bubanj gostujući u emisiji na RTS i poslao jasnu poruku srpskim teniserima.

Jasno je da teniseri odavno već ne donose u potpunosti samostalne odluke i da na njih utiču razne organizacije, kompanije, sponzori. Ipak, to nikako ne može biti razlog ćutanja.

Ćutanje je u ovom slučaju odobravanje, Novak je najveći svih vremena a srpske kolege mu u najmanju ruku, bar toliko duguju – da stanu uz njega.

Australijski teniser Kirjos: Voleo bih da Novak osvoji Australijan open

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

1K Share
1K Share
Share via
Copy link