Magazin

Australijski snajperisti započeli odstrel 10.000 kamila

Snajperisti u Australiji otpočeli su juče misiju odstrela čak 10.000 kamila. Misija koja se obavlja helikopterima ima za cilj da eliminiše velika krda ovih životinja, koja se u potrazi za vodom približavaju naseljenim mestima i na taj način ugrožavaju domorodačko stanovništvo.

Taj ogroman kontinent – ostrvo doživeo je 2019. svoju najtopliju i najsušniju godinu, što je dovelo ne samo do dramatičnih poljskih i šumskih požara koji još besne u nekim regionima, već i do nestašice vode u mnogim područjima, piše Mondo.

Petodnevna akcija odstrela biće sprovedena na teritoriji Anangu Pitjantjatjara Iankunitjatjara (API), velikog područja lokalne uprave (LGA) kojim upravljaju Aboridžini na krajnjem severozapadu Južne Australije. To je prva takva operacija u toj državi.

“Stada kamila vrše pritisak na aboridžinske lokalitete na teritorijama API i na stočarske aktivnosti”, objasnio je u saopštenju izvršni odbor teritorija API.

Državno Ministarstvo zaštite životne sredine, koje podržava odstrel, saopštilo je da suša već postavlja “ozbiljna pitanja o dobrobiti životinja”, jer su mnoge uginule od žeđi ili su se povredile u borbi za pojilišta.

“U nekim slučajevima, tela uginulih životinja su zagadila važne izvore vode i mesta kulture”, rekao je portparol Ministarstva.

Kamile su u Australiju 1840-ih godina doneli doseljenici, koristeći ih pri istraživanju kontinenta ili za transport robe, pre izgradnje železničkih pruga. Oko 20.000 tih životinja je uvezeno iz Indije za šezdesetak godina.

Razvijajući se u slobodi u zaleđu Australije (Outback) i bez prirodnih neprijatelja, kamile se masovno razmnožavaju i smatraju se štetočinama koje kontaminiraju izvore vode i ugrožavaju krhka područja, kao i floru i faunu.

Broj kamila je varirao tokom decenija. Procenjen je na milion početkom 2000-ih, ali se njihova brojnost smanjila za četvrtinu na kraju prve decenije ovog veka zbog suše koja je zbrisala mnoga pojilišta.

Smatra se da je sada Australija zemlja s najvećom populacijom divljih kamila na svetu. Neke zvanične procene govore o milion tih životinja u pustinjskim oblastima u centralnom delu australijskog kontinenta.

Na teritorijama API stanovnici dugo žive od prikupljanja i preprodaje tih divljih životinja. Ali to je postalo nemoguće zbog prevelike brojnosti kamila koje se zbog suše okupljaju na retkim pojilištima, navodi Ministarstvo.

Otuda odluka o odstrelu 10.000 kamila. Javna radiotelevizija ABC izveštava da će kamile biti odstreljene daleko od sela i da će njihova tela biti spaljena.

Vlasti su 2009. godine uvele “program upravljanja” divljim kamilama čija je populacija 2013. smanjena na 300.000 masovnim odstrelom iz helikoptera na površini većoj od tri miliona kvadratnih kilometara.

 Dan kada je naređeno da svi vrapci u zemlji budu ubijeni (VIDEO)

607 Shares
607 Shares
Share via
Copy link