Magazin

Odbio je da se evakuiše i odlučio je da ostane i spasava životinje iz požara

Australija je već nedeljama zahvaćena katastrofalnim požarima. Nadležni gube bitku s vatrenom stihijom, a naređena je i kompletna evakuacija. Ipak, 25-godišnji Patrik Bojl odbio je naredbu da se evakuiše i ostao je u vatrom zahvaćenin područjima kako bi spasavao bespomoćne životinje iz požara.

Uspeo je spasiti najmanje osam životinja.

Neke imaju opekotine, a neke su dehidrirana i u šoku.

zivotinje spasavanje

Gotovo pola milijarde životinja u australijskoj državi Novi Južni Wales stradalo je u velikim požarima u poslednjih nekoliko meseci, a očekuje se i rast broja poginulih ljudi, kojih je za sada 18.

Otprilike 480 miliona sisara, ptica i gmizavaca pogođeno je otkako su požari započeli, tvrde ekolozi sa Univerziteta u Sydneyu, koji dodaju da je stvarni broj verovatno puno veći, piše CNBC.

Požari su pretvorili jugoistok kontinenta u pepeo, apokaliptičnu noćnu moru, a zemlja se suočava s razornom požarnom sezonom koja će se, kako se očekuje, pogoršati tokom letnjih meseci.

Katastrofa, čiji se vrhunac očekuje ovog vikenda, preti brisanjem čitavih životinjskih vrsta u Australiji, koja već ima najveću stopu izumiranja u svetu.

Slike na društvenim medijima prikazuju izgorene koale koje su primale medicinsku pomoć, tela mrtvih životinja koja leže na zemlji i kengure koji očajnički beže od plamena.

Australijska populacija koala, koja je već na rubu izumiranja, posebno je ugrožena. Vladini zvaničnici procenjuju da je izumrlo gotovo 30% populacije. Ekolozi procenjuju da je od požara stradalo oko 8000 koala, jer sporo pokretne životinje nisu u stanju pobeći od plamena.

“Do 30% koala u regiji možda je ubijeno, jer je do 30 posto njihovog staništa uništeno”, rekla je australijska federalna ministarka životne okoline Sussan Ley za Australian Broadcasting Corporation. “Znaćemo više kada se požari smire i kad se izvrši odgovarajuća procena.”

Zavet plemena Amazonije: Daćemo poslednju kap krvi da spasimo ovu šumu (FOTO)

OGLAS

PARTNERI SAJTA


3.8K Shares
3.8K Shares
Share via
Copy link