Putovanja

Gardijan je banju u Srbiji uvrstio u 10 najboljih u jugoistočnoj Evropi (VIDEO)

Jedno od najpopularnijih banjskih lečilišta u Srbiji nalazi se u Gornjoj Trepči, gde otkad je sveta i veka teče lekovita voda, a prvi kameni bazen napravljen je davne 1890. godine, od kada sve počinje.

Ova nadaleko čuvena banja dugo je bila pod upravom manastira Vujan, a 1955. godine proglašena je narodnim kupatilom.

„U to vreme bile su jako razvijene Vrnjačka, Niška i Ribarska banja i sve su one imale prepoznatljivu patologiju, a mi smo razmišljali šta je to što niko ne radi. Odlučili smo da počnemo da tretiramo neurološku populaciju bolesnika, jer sama voda je pokazala da je tu najefektnija s obzirom da je blago alkalna a temperatura vode je diferentna, što odgovara ovoj vrsti pacijenata“, kaže tadašnji direktor dr Svetolik Aleksić, a prenosi b92.

Od 1974. godine počelo se sa otvaranjem prvih zdravstvenih kartona i započet je proces praćenja efekata lečenja. I od tada pa sve do danas pomoć u lečenju neuroloških i reumatskih bolesti nalaze domaći, ali sve češće i strani posetioci, a priznanja stižu i od najprobirljivije klijentele.

„Voda je naravno na prvom mestu u kompletnoj našoj priči, ali i zaposleni koji pacijentima daju nadu, snagu, posvećeni su, stručni, posvećeni i što je najvažnije ima puno mladih ljudi na koje sam veoma ponosna što su ostali u našoj Srbiji stvaraju i grade našu budućnost“, ističe dr Lidija Obradović Bursać, direktorka Specijalne bolnice.

Jubilej od 130 godina postojanja služi za ponos svim zaposlenima, ali i meštanima Gornje Trepče i svim Čačanima.

„Banja je jedinstven biser koji nas u najboljem svetlu predstavlja ne samo u našoj zemlji nego svuda u svetu. To je prepoznao i britanski Gardijan i svrstao Gornju Trepču među 10 najboljih banja jugoistočne Evrope“, ističe direktor marketinga Atomske banje Nenad Mladenović.

Kako kažu, biti deo tima u Atomskoj banji postala je „čast ali u isto vreme i velika obaveza, pa su planovi za budućnost uvek korak ispred ostalih“.

Meštani zasukali rukave i odlučili da čuvenoj srpskoj banji vrate stari sjaj

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

10 Shares
Share via
Copy link