Magazin Srbija

Poljska istražuje Igora Brnabića zbog bezobzirnog isisavanja para iz budžeta Srbije

Prema navodima potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić, Igora Brnabića od odgovornosti ipak nije spasilo to što je podneo ostavku na mesto direktora za Srbiju poljske firme “Asseco”.

Tepić je Varšavskoj berzi, na kojoj je prvobitno izlistana kompanija “Asseco” dostavila dopis sa prilozima o sumnjivom koruptivnom poslovanju ove kompanije.

– Odgovor koji sam upravo dobila od Varšavske berze povodom afere “Asseco” bratije Brnabić Igora Brnabića kao direktora ove poljske kompanije za Srbiju i njegove rođene sestre i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić dokazuje da vredi istrajati. U tom odgovoru, gospođa Marlgorzata Sklodowska Balcerek obavestila me je u ime Varšavske berze da je moj dopis sa prilozima o sumnjivom koruptivnom poslovanju ove kompanije ušao u proceduru time što je prosleđen Poljskom Nadzornom odboru za finansije zadovoljna je Tepić.

Otvaranjem afere “Asseco”, odnosno ogranka te poljske firme u Srbiji, Marinika Tepić je mesecima dokazivala kako su desetine milijardi novca građana Srbije iz gotovo svih ministarstava i same Vlade, iz PIO fonda od penzionera, iz EPS-a i drugih javnih preduzeća, organa i ustanova, na sumnjiv i koruptivan način dodeljivane ovoj kompaniji upravo od kada je njen direktor za Srbiju postao Igor Brnabić, a njegova rođena sestra Ana Brnabić predsednica Vlade Srbije.

– Osim Varšavskoj berzi, 1. oktobra 2020. obratila sam se i Izraelskoj i Američkoj, gde je kompanija takođe izlistana, kao i centralnom bordu kompanije Asseco u Poljskoj, znajući da svakoj ozbiljnoj svetskoj kompaniji, pa tako i berzama na kojima se nalazi, svaka koruptivna sumnja u njenom poslovanju izuzetno šteti njihovom ugledu. Uverena, takođe, da ni centralni bord Asseco, kao ni berze, nemaju saznanja o tome na koji način njihov direktor u Srbiji obezbeđuje odjednom toliki novac. Ubrzo potom je brat Igor Brnabić bio primoran da se skloni sa pozicije direktora, pretpostavljam u nadi da je to sasvim dovoljno, a naročito s obzirom na to da tužilaštvo mesecima ćuti na iste dokaze i prijave koje sam i njemu predala – kaže Tepić.

Naravno, srpsko pravosuđe na ove optužbe nema baš nikakav odgovor.

– Nikada nisam dobila ni odgovor, niti bilo kakvo obaveštenje o daljem postupanju ili bar prikupljanjem informacija u cilju istraživanja potencijalnih teških krivičnih dela korupcije. Da li će bar ovo biti dovoljno da i glavna tužiteljka Srbije Zagorka Dolovac počne da se meša u svoj posao?! – zapitala se Marinika Tepić.

Mit o beogradskom metrou aktivan pred svake izbore, Mali iz Pariza poručuje do „kraja godine“

1.3K Shares
1.3K Shares
Share via
Copy link