Magazin Srbija

Kopajući temelje za zgrade u Nišu pronašli rimski vodovod star 17 vekova

Foto: Južne vesti / Aleksandar Aleksic

Na gradilištu u Nišu otkrivena je nova trasa rimskog vodovoda, iz perioda Cara Konstantina.

Ovo neočekivano arheološko otkriće datira iz perioda između 3. i 5. veka i jedna je od glavnih trasa vodosnabdevanja Naisusa, antičkog Niša.

Radovi na izgradnji stambenih zgrada biće nastavljeni kad se obezbede ovi lokaliteti, a budući stanari će definitivno živeti s pogledom na arheološka nasleđa i vredan komad istorije.

Trasa rimskog vodovoda bila je jedna od glavnih za vodosnabdevanje Konstantinovog grada Naisusa, pronađena je na dva gradilišta u Nišu, kaže arheolog Aleksandar Aleksić. Izgradnja stanova biće nastavljena, ali tako da ne ugrozi značajno arheološko nasleđe, a ova otkrića unaprediće stručna i naučna saznanja o životu antičkog Niša.

Na mestu izgradnje stanova na Bulevaru Svetog Pantelejmona u Nišu, koja je obustavljena na dva gradilišta zbog arheoloških istraživanja, za manje od mesec dana pronađeni su značajni ostaci iz perioda Cara Konstantina.

Rimski-vodovod-foto-Aleksandar-Aleksic
Foto: Južne vesti / Aleksandar Aleksic

Rimski vodovod pronađen je na oba gradilišta, kaže arheolog Zavoda za zaštitu spomenika Aleksandar Aleksić, koji objašnjava značaj pronađenih ostataka, pišu Južne vesti.

Imamo dve faze vodovoda i cevovodni i zidni kanal. To je potpuno nova trasa rimskog vodovoda i jedan od glavnih pravaca za vodosnabdevanje antičkog Niša, Naisusa. Tih nalaza do sada nije bilo puno, pronađena su dva – jedan na Medijani koji je uništen i drugi krak kod Malog Ribnika i sad imamo ovaj na lokalitetu Podvinik. Značaj se ogleda u tome što predstavlja jedan od glavnih vodova za vodosnabdevanje Konstantinovog grada – pojašnjava Aleksić.

Pojašnjava da se kroz ova dva vodovoda može pratiti i razvoj rimskog Naisusa, jer je on svoj procvat doživeo upravo u vreme 4. i 5. veka, u vreme imperatora Konstantina.

Ističe i da je ovo arheološko otkriće svakako bilo neočekivano, jer se za taj pravac rimskog vodovoda do sada nije znalo.

Na kraju, zahvaljujući ovim otkrićima na oba gradilišta, unapredićemo stručna i naučna saznanja o životu Konstantinovog grada. Predstoji stručna i naučna obrada i analiza rezultata arheoloških istraživanja – ističe.

Aleksić je bio rukovodilac istraživanja sa kolegom doktorom Markom Jankovićem iz Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta u Beogradu i tek su završena, a sledi propisivanje uslova za nastavak izgradnje.
Investitori će moći da nastave da grade stambeno-poslovne objekte, pojašnjava, ali tako da se sačuva što je moguće više. Ono što je izvesno je da će budući stanari u ovom delu Panteleja živeti na značajnom arheološkom lokalitetu.

Sada na osnovu rezultata istraživanja treba da se donese odluka o nastavku izgradnje i na koji način će se ti nalazi sačuvati. Imamo tu privilegiju da živimo u gradu sa veoma bogatim nasleđem i gradu koji je svoju najveću slavu doživeo u vreme cara Konstantina i Rimskog carstva i prosto moramo toga biti svesni. U tom smislu, potpuno je normalno i uobičajeno očekivati pronalazak arheološkog nasleđa prilikom urbane izgradnje, ali uvek postoji način da se ne stopira izgradnja, a da se sačuva arheološko nasleđe – ističe.

Ono što je pronađeno sada ne može da se vidi, jer je nalazište pokriveno zbog propisa, ali i zime koja dolazi i mogućeg snega i mraza.

Ovo ima samo u Srbiji!

21 Shares
Share via
Copy link