Magazin Novi Sad

U Novom Sadu održan antiratni protest protiv ruske invazije na Ukrajinu (FOTO, VIDEO)

Foto Luftika

Antiratni protest povodom situacije u Ukrajini održan je večeras (03. marta) na Trgu slobode u Novom Sadu. Skup je organizovala omladinska organizacija “Petkom za budućnost” (FFF – Fridays for future), globalni klimatski pokret, koji se protivi kapitalizmu fosilnih goriva, kojeg smatra odgovornim za otpočinjanje brojnih kriza i ratova u svetu.

Protest je počeo tačno u 18 časova i okupio je nekoliko desetina ljudi. Poslate su jasne antiratne poruke protiv ruske invazije na Ukrajinu, kao i osuda Putinove politike prema ovoj zemlji.

Radun: Cilj protesta je davanje podrške ukrajinskom narodu

– Cilj okupljanja je pre svega davanje podrške ukrajinskom narodu, ali i narodima drugih država koje su zahvaćene ratom. Većinski razlog za ratove su fosilna goriva, a taj problem dotiče i nas – izjavila je za Luftiku osamnaestogodišnja Anđela Radun, aktivistkinja ove organizacije.

Anđela ocenjuje da narod u Srbiji ima različito različito mišljenje o sukobu u Ukrajini, kao i da je skup ispunio njena očekivanja. Dodala je da je današnji protest deo globalnog štrajka koji se istovremeno dešava i u drugim državama u sklopu podrške Ukrajini.

Protest je pored naših sugrađana okupio i brojne aktiviste iz Rusije i Belorusije koji se protive Putinovoj politici. Aktivisti su nosili tranparente “Rusija bez Putina”, “No Putin no cry”, “Ne ratu u Ukrajini”, od kojih su neke bile ispisane i na ruskom jeziku.

Foto: Luftika

Za Ruse je najvažnije što se Srbija protivi ratu

– Protivljenje ratu u Ukrajini je osnovni razlog što sam danas na trgu, zato što je Rusija napala ovu državu – rekla je za naš portal Ruskinja Irina iz Sibira, koja već pet godina živi u Novom Sadu. Ona je dodala da je dobro što je Srbija protiv ruske vojne intervencije kao i što podržava teritorijalni integritet Ukrajine. Kaže da razume što naša država nije uvela sankcije Rusiji, jer smo ipak mala zemlja, a za Ruse je najvažnije što se Srbija izjasnila protiv rata.

Na protestu se desio i manji incident kada je jedan od prolaznika prišao aktivistima, negodujući zato što protestuju protiv Putina, ali situacija se ubrzo smirila.

Foto: Luftika

Nakon protesta na Trgu slobode, aktivisti su se prošetali Zmaj Jovinom ulicom do Trga republike, gde je skup završen.

 

Novosađani u velikoj akciji prikupljanja pomoći za Ukrajince

 

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
1.5K Share
1.5K Share
Share via
Copy link