Magazin Srbija

Mali genijalac Andrej (10) drugi na Svetskom šampionatu u mentalnom računanju

andrija živanović
Foto: Printscreen

Na Svetskom šampionatu u mentalnom računanju održanom od 30.9. do 2.10.2022. u Bilefeldu, u Nemačkoj, drugo mesto i srebrnu medalju osvojio je Andrej Živanović, polaznik škole „Malac Genijalac“, desetogodišnjak iz Beograda, prenosi Blic.

Andrej je učenik petog razreda osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Sremčice, a drugi najbolji rezultat na svetu ostvario je na svetskom juniorskom šampionatu, koje je u organizaciji nemačkog društva za talente okupilo najbolje matematičare sveta. Preko 60 takmičara iz 13 zemalja nadmetalo se u disciplinama brzog mentalnog računanja i rešavanja složenih matematičkih operacija poput kvadratnog i kubnog korenovanja, stepenovanja, razlomaka, kalendarskog datuma i zadataka iznenađenja.

Šampion iz Srbije je bio drugi najuspešniji takmičar u kategoriji juniora do 11 godina, pobedivši konkurente iz zemalja koje važe za tradicionalne matematičke velesile, kao što su Indija, Peru, Južna Afrika, Maroko. Takmičenje se sastojalo od dvočasovnog pismenog testa, na kojem učesnici, rešavajući zadatke, nisu smeli ništa da zapisuju osim samih rezultata, do kojih su morali da dođu isključivo mentalno, bez ikakvog pomagala poput papira, olovke ili digitrona.

Andrej Živanović je boje Srbije branio i zimus, kada je na međunarodnoj Olimpijadi u Moskvi osvojio prvo mesto i okitio se zlatnom medaljom.

Izvor: Blic

Andrej (15) je pravi genijalac, opčinjen je brojevima, istražuje svemir i rešava ekološke probleme

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

129 Shares
129 Shares
Share via
Copy link