Uncategorized

Andrea Novak – mlada nada fotografije

Andrea Novak je svoju ljubav prema fotografiji otkrila u srednjoj školi. Upravo zbog toga ona je odlučila da upiše primenjenu fotografiju na Visokoj tehničkoj školi u Novom Sadu, koju planira da završi sledeće godine. Ima 21 godinu, rodom je iz Vrbasa, ali njen dom je u selu Kucura.

Kada si shvatila da je fotografija ono čime želiš da se baviš u životu?

Nakon što sam upisala srednju školu, smer turistički tehničar. Kada je tokom putovanja trebalo da zapamtimo što više o znamenitostima grada, ja sam bila odsutna, sa malim digitalcem u ruci, i  tražila savršene uglove za fotografiju. Mislim da sam tada shvatila koliko me fotografija ispunjava i da je to ono što želim da radim ceo život.

andrea-novak-fotografije-5

Kakvi su bili tvoji počeci u bavljanju ovim poslom?

Moje početničke fotografije bile su zabeležene telefonom, iz čistog hobija i znatiželje. Međutim, jedna pedagogica iz škole mi je predložila da učestvujem na konkursu „Zeleni list”. Poslala sam fotografije i osvojila drugo mesto. Bila sam iznenađena što sam uspela, a tada nisam čak imala ni profesionalni aparat.

Šta najviše voliš da fotografišeš?

Kako su se godine nizale, menjali su se i moji pravci u fotografiji. Mislim da me najviše ispunjava kada uspem da prikažem nečiju emociju i karakter putem fotografije, tako da najviše volim da fotografišem ljude, odnosno portrete. U suštini volim da zabeležim sve sto mi se učini kao zanimljiv kadar.

andrea-novak-fotografije-4

Ko su ti profesionalni uzori?

Lee Jeffries je definitivno jedan od njih. Naježim se kada pomislim na njegovo viđenje ljudi i na to kako prenosi njihove misli i emocije.

Šta bi izdvojila kao najveće profesionalno dostignuće do sada?

Bilo ih je stvarno mnogo i na sve sam ponosna, ali bih izdvojila ovogodišnju samostalnu izložbu na temu Dana zaljubljenih, koja se održala baš u mojoj srednjoj školi gde je sve i počelo.

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Moje želje su da i ubuduće posmatram i beležim svet i sva njegova čuda kroz objektiv.

andrea-novak-fotografije-2

Milica Barać

komentara

Klikni da objaviš komentar

125 Shares
125 Shares
Share via
Copy link