Svet

Šta Amerikanci rade sa školama u kojima se dogode masakri?

ribnikar-skola
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon masakra u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru 3. maja, kada je učenik K. K. ubio devetoro dece i radnika obezbeđenja, javile su se brojne nedoumice: šta raditi sa školom, da li je srušiti, rekonstruisati, nastaviti sa nastavom ili proglasiti kraj školske godine?

U Americi, gde su masovne pucnjave skoro svakodnevna pojava, a veliki broj dece strada u masakrima u školama, država preduzima sledeće korake.

Skoro tri nedelje nakon masovne pucnjave u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru, u kojoj je ubijeno devetoro dece i radnik obezbeđenja, nastava je nastavljena u ponedeljak, 22. maja, dok deo roditelja traži da se školska godina završi.

Dok Srbija pokušava da nastavi dalje nakon najveće tragedije u istoriji zemlje, o kojoj su pisali i svetski mediji, u Americi su ovakvi scenariji, nažalost, postali gotovo svakodnevni.

U prethodnoj godini, u Americi je bilo čak 46 masovnih pucnjava u školama, što je najviša brojka još od 1999. godine. U njima je stradalo i ranjeno na desetine dece, piše Telegraf.

Međutim, u jednom trenutku, časovi moraju da se nastave, a pitanje koje i njih muči posle svake tragedije jeste da li uopšte i kada škola, u kojoj je došlo do masakra, treba da se otvori.

– U mnogim slučajevima, ove škole su zatvorene ili potpuno renovirane u pokušaju da se smanje traumatični podsetnici koji su postali za članove zajednice – saopštio je Centar za prevenciju nasilja pri Dečjoj bolnici u Filadelfiji.

Šta se desilo sa pojedinim školama nakon masakra, pogledajte u nastavku:

Osnovna škola Rob

Prošlo je skoro godinu dana od masakra u Osnovnoj školi Rob u Teksasu, kada je 24. maja 2022. godine ubijeno 19 đaka i dvoje nastavnika.

Zvaničnici su u ponedeljak rekli da se nastvalja sa planovima da se sruši mesto masakra u Juvaldeu.

Poslednje dve nedelje porodice nekih od žrtava posećivale su školu i šetale zgradom i imanjem gde su njihova deca udahnula poslednji dah, kao što je pre mesecima obećao školski okrug.

Neke porodice žrtava rekle su da žele da se škola sruši, a nova osnovna škola, koja još nema ime, trebalo bi da se otvori do jeseni 2024. godine.

Osnovna škola Sendi Huk

Jedna od najmasovnijih pucnjava u SAD dogodila se 14. decembra 2012. godine u Konektikatu, kada je ubijeno 26 ljudi (uključujući 20 dece od šest i sedam godina i šestoro odraslih).

Cela škola je nakon napada srušena pa obnovljena.

Tri nedelje nakon napada, učenici škole Sendi Huk putovali su u obližnji grad Monro i počeli da pohađaju nastavu u srednjoj školi Čalk Hil, koja se više nije koristila kao srednja škola.

Četiri godine nakon masakra, potpuno obnovljena Osnovna škola Sendi Huk otvorena je za učenike, uključujući i za učenike četvrtog razreda koji su tokom krvoprolića bili predškolci.

Srednja škola Kolumbajn

U gradu Litlton u Koloradu 20. aprila 1999. godine ubijeno je 13 ljudi, od kojih 12 učenika i jednog nastavnika.

Škola je nakon napada zatvorena do kraja školske godine. Zvaničnici su rekli da je napad oštetio oko 23.000 kvadratnih stopa škole i ostavio oko 900 do 1.000 rupa od metaka i gelera u zidovima i plafonima.

Četiri meseca kasnije, na početku nove školske godine, većina škole je ponovo otvorena, osim biblioteke, u kojoj se odigrao veći deo masakra. Ona je srušena i napravljena je nova školska biblioteka, koja se zove biblioteka Nade.

Srednja škola Mardžori Stounmen Daglas

Do masakra je došlo 14. februara 2018. godine u školi na Floridi. Ubijeno je 14 učenika i tri člana osoblja.

Učenici su se vratili u kampus dve nedelje nakon masakra. Ali školska zgrada 12, gde je većina žrtava ubijena, zatvorena je sa pokrivenim prozorima.

Nova zgrada je kasnije zamenila privremene učionice koje su učenici koristili nakon tragedije.

Srednja škola Santa Fe

U srednjoj školi u Santa Feu u Teksasu je 18. maja 2018. godine ubijeno 10 ljudi, od toga osmoro đaka i dvoje nastavnika.

Đaci su se vratili u školu 11 dana nakon tragedije. Iako su ostala samo dva dana do kraja školske godine, maturantkinja Kejtlin Ričards je rekla da ne želi da se njena srednjoškolska karijera završi masakrom.

– Ne znam da li ćemo ikada biti spremni da se vratimo u školu. Ali ne želim da mi taj poslednji dan bude poslednje sećanje na poslednju godinu. Samo želim da znam da mogu još jednom da vidim sve svoje drugove iz razreda – rekla je ona.

Šta će biti sa školom Vladislav Ribnikar u Beogradu?

Ministarstvo prosvete je na osnovu odluke pedagoškog kolegijuma škole i u dogovoru sa Savetom roditelja Ogledne osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ i Radne grupe za unapređenje mentalnog zdravlja i sigurnosti mladih, dalo preporuku za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada i vannastavnih aktivnosti do kraja nastavne godine, za sve učenike ove ustanove.

Organizacija se sastoji od četiri preporuke:

  1. 1. Svakom detetu, koje se ne oseća spremno da pohađa nastavu i kome je neophodna podrška, ista je omogućena od strane stručnih lica.
  2. Nastava, kao i ostali vidovi podrške procesu učenja, održavaju se isključivo za decu čiji su roditelji izrazili želju za tim
  3. Svaki roditelj ima mogućnost da, u bilo kom trenutku, promeni odluku u skladu sa trenutnim osećanjima svog deteta
  4. Ministarstvo prosvete priprema predlog posebnog modela upisa u srednju školu za učenike 8. razreda Ogledne osnovne škole Vladislav Ribnikar koji biti prvo predstaviti roditeljima

„Zašto dete 7 dana spava sklupčano na fotelji?!“: Majka ubijene devojčice uputila potresno pismo roditeljima dečaka ubice

Share via
Copy link