Magazin

Novosađani koji su pronašli telo Aleksandre Božić: Najteži trenutak u našim životima

Aleksandra Božić koja je prethodnog vikenda izvršila samoubistvo skočivši sa Mosta slobode sahranjena je u utorak, a motivi koji su je naterali na taj čin i dalje su nepoznati. Njeno telo pronašla su četvorica Novosađana koji u razgovoru za medije kažu da tu noć nikada neće zaboraviti.

„Ugledali smo telo kako pluta Dunavom. Devojka je bila obučena, a torba još bila prebačena unakrsno preko ramena. Bili su to zastrašujući trenuci“, prepričavaju za „Blic“ Novosađani koji su iz vode izvukli telo Aleksandre Božić (20) koja je noć ranije oduzela sebi život skokom s Mosta Slobode.

Četvorica prijatelja nisu ni slutila da će im se miran odlazak u prirodu pretvoriti u najgori horor film kada su u vodi ugledali beživotno telo tinejdžerke koja je skočila u smrt.

– U nedelju predveče vraćali smo se sa Karlovačke ade gde smo bili na kampovanju tokom vikenda. Išli smo sporo i uzvodno kada smo oko 18 sati između Sremskih Karlovaca i Petrovaradina primetili nešto čudno u Dunavu. Približili smo se i ugledali telo. Bilo je okrenuto licem prema vodi, ali smo shvatili da se radi o ženskoj osobi – prepričava za  S.M. traumu koju su doživeli i koja ih i dalje proganja.

Zatečeni prizorom i uznemireni Novosađani isprva nisu znali da li smeju da diraju utopljenika pa su odmah pozvali policiju.

– Oni su nam dali instrukcije da izvučemo telo do obale – prepričava i dalje vidno potresen S. M. koji je zajedno sa svojim prijateljima, uz pomoć kanapa i vesla prvo dovukao telo do čamca, a onda su je nežno rukama izvukli na obalu.

Prijatelji i porodica Aleksandre Božić u šoku: Njena smrt je misterija

Ti trenuci, prisećaju se, bili su najgori koje su dotad doživeli.

– Bila je obučena, a još joj je torbica bila preko ramena. Ti trenuci dok smo se trudili da je privučemo čamcu i usmerimo ka obali, pa kada smo je izvlačili na kopno i uz nju sedeli dok nismo dočekali policiju su jezivi. Zastrašujući. Svako od nas teško je podneo. Tako smo, sedeći uz nju, videli da internetu o kome se radi, pa nam je bilo još teže shvativši da se njeni najbliži nadaju da je živa. Skoro svako od nas ima decu, a kada ste roditelj svaki gubitak mladog života doživite daleko emotivnije i stresnije nego kad smo bili mlađi – priča naš sagovornik.

Novosađani su, kako kažu, dva sata čekali pored mrtve tinejdžerke da policija stigne. Nakon što su je izvukli na obalu, jedini pristupačni deo na potezu na kom su se nalazili, policija im je javila da se još nisu snašli za prevoz, jer nemaju ni čamac ni benzin.

– Koliko je za nas bilo potresno što smo pronašli mrtvu devojku, toliko smo bili šokirani kada smo shvatili da naša rečna policija nema osnovno oruđe za rad, kao na primer čamac – dodaju i napominju da je „strašno što je najveća reka u Evropi, međunarodni plovni put, nema patrole i kontrole“.

– To nije krivica policije, već države što im ne obezbedi opremu sa kojom bi oni mogli da patroliraju – kažu.

Tek kasnije, četvorica prijatelja čula su da je devojka čije su telo izvukli na obalu Aleksandra Božić koja je u noći između petka i subote oduzela sebi život. Njena slika i drama koju su preživeli i dalje ih proganjaju.

Nesrećna devojka, čiji su uzroci samoubistva i dalje nepoznati, sahranjena je u utorak na Petrovaradinskom novom groblju.

Na večni počinak Aleksandru su ispratili porodica, drugari iz škole i fakulteta, profesori, a među svima njima provejavalo je samo jedno pitanje – zašto? Nikome od onih koji su došli na njenu sahranu nije bilo jasno zašto je mlada Novosađanka digla ruku na sebe budući da je, prema rečima porodice i prijatelja, važila za razdraganu i pozitivnu osobu.

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati volontere Centra „Srce“ od 17 do 23 sata na broj telefona 0800-300-303 ili im se obratiti mejlom na vanja@centarsrce.org.

„Šta tebe lepu, pametnu i mladu natera da prekineš svoj život?“

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share via
Copy link