Magazin Srbija

Aleksandar Šapić novi ministar Srbije?

Sednica Predsedništva SNS-a zakazana je za sutra popodne (20.11.).

Na toj sednici bi mandatarka vlade Ana Brnabić trebalo da saopšti imena novih ministara, ali i da najavi nove stranke koje ulaze u vladu, kao koalicioni partneri SNS-a.

Sednica će se održati u prostorijama SNS u Novom Beogradu. Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić izjavio je prošle srede da će sastav nove vlade biti poznat najkasnije do ponedeljka, podseća agencija Beta.

Prethodno je najavljivao da će vlada najpre biti formirana do kraja avgusta, zatim do kraja septembra i potom do sredine oktobra. Ustavni rok za formiranje nove vlade ističe 3. novembra.

Spekuliše se da će SPAS Aleksandra Šapića biti najveće osveženje u novoj vladi i da će dobiti jedno ministarsko mesto. U prilog te tvrdnje uzima se način na koji je 8. septembra konstituisan lokalni parlament opštine Novi Beograd.

Tada je lider SPAS-a i dosadašnji predsednik opštine postao predsednik lokalne Skupštine jednoglasno. Za njega je glasalo 48 od ukupno 49 odbornika, što znači i oni izabrani sa liste SNS, kao i sa liste SPS. Saradnja na lokalu se uzima kao važan znak da li stranka ulazi u vladajuću koaliciju na državnom nivou.

Ako Šapić dobije jedno ministarstvo, socijalisti Ivice Dačića trebalo bi da dobiju dva – jedno za samog Dačića i drugo iz resora energetike za Aleksandra Antića.

SPS je na lokalu posle izbora 21. juna, prema pisanju medija, dobio manji udeo u vlasti nego što je imao ranije, tako da se očekuje i da će se isto desiti na državnom nivou, da se sadašnji broj ministara prepolovi.

Očekuje se i iznenađenje po pitanju najavljenog ministarstva za društveni dijalog, koje prema pojedinim spekulacijama treba da dobije neko od opozicije koja je učestvovala na izborima, a nije prešla cenzus.

U pojedinim krugovima kao rešenje za to mesto pominje se Gordana Čomić, bivša poslanica DS-a, čiji su predlozi o zastupljenosti žena na izbornim listama prihvaćeni. Čomić je bila kandidatkinja za listi UDS-a, i nije odgovorila na pitanje Danasa da potvrdi ili odbaci ove spekulacije.

Javnost s pažnjom očekuje i promene u resorima sile, a smatra se u političko-bezbednosnim krugovima da će tu rokade ministara biti najveće iznenađenje. Spekuliše se da će Aleksandar Vulin postati šef BIA i da otuda tvrdi da ne želi da pritiska Vučića za ministarsko mesto.

Dosadašnji šef BIA Bratislav Gašić mogao bi da postane ministar policije, dok bi Nebojša Stefanović trebalo da dođe na čelo ministarstva odbrane.

Zlatibor Lončar ostaje ministar zdravlja, navodno, a Branislav Nedimović poljoprivrede. Time bi se namirile najuticajnije grupe unutar SNS-a, tvrdi se u političko-bezbednosnim krugovima, ali se ne isključuje ni mogućnost iznenađenja.

Objavom sastava nove vlade trebalo bi da bude poznato i ko će biti novo rukovodstvo parlamenta Srbije, budući da se tvrdi da će aktuelna predsednica parlamenta Maja Gojković verovatno postati ministarka kulture.

Kao predsednik parlamenta umesto nje pominje se poslanik SNS-a Vladimir Orlić, ali i Slavica Đukić Dejanović iz SPS-a, koja je već bila jednom u bliskoj prošlosti na toj dužnosti.

Izvor: Danas.rs

Brnabić o uništenoj izložbi: Samo država ima pravo da upotrebi silu, niko drugi

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentar

Klikni da objaviš komentar

1.6K Shares
1.6K Shares
Share via
Copy link