Magazin Venčanja

Ako ste se dobro udale, ne znači da ste nešto postigle

Kada je vreme za udaju? Da li je brak uspeh? Da li je to najbolje što devojka može da uradi? Zašto gledamo u prst žena da vidimo jesu li udate? Jedna devojka je dala za mnoge šokantne, a duboko iskrene odgovore u autorskom tekstu u Lola magazinu. Ona se zove Sara Velaga, a ovo je njen pogled na udaju kao životni cilj.

[fliiby]https://flii.by/file/wl0fswl97jx/[/fliiby]

Nakon dugogodišnje veze, uslijedilo je ono dramatično spuštanje na koljena i otvaranje kutijice sa prstenom unutra. “Draga, želiš li se udati?”. Odgovor da i epilog živjeli su srećno do kraja života. Ali, je li to bilo životno postignuće? Odgovor je NE. Prije nego krenete osuđivati i komentarisati, sačekajte malo, razmislite pa onda odlučite. Smatram da to ne spada u nikakvu kategoriju životnih ostvarenja, jer zašto ne slavimo jednako i poslovne uspjehe, diplomiranja, ali i druga ostvarenja? Obilježe se ti trenuci, ali dosta skromnije od ovoga u kojem sve vi trebate biti privilegovane, jer ste se udale. Zar je to nešto najbolje što ste postigle u životu?

Jasno mi je zašto je to bilo tako u pedesetima, kada su žene bile uglavnom domaćice i naravno težile ka tome da se udaju i budu nečija žena. Ali, danas, u 21. vijeku kada su žene uspješne karijeristice, neovisne i samostalne, zar danas da kažemo da je najviše što su mogle udati se? A to nije samo stvar udaje i njene proslave, nego i čitavog lanca događaja ranije. Uvijek naglašavamo više emotivni život i privatne odnose žena, uprkos tome što su se ostvarile na drugim poljima. Pitanja poput onoga kad ćeš se udati još uvijek imaju i smisla i prostora u društvu u kojem živimo, dok pitanje o karijeri nije pitanje. Zar je ko mislio napredovati?

Međutim, ne mogu se ljutiti na druge, kada i sama to radim. Svaki put gledam prste na ruci ne bih li ugledala prsten i procijenila je li žena udata, majka ili “samo radi”. Još uvijek je žena prepoznatljiva po prezimenu muškarca više nego po svojoj karijeri i životu. Ne uvijek, ali u većini slučajeva. Samo zato što je to dozvolila. Ali po čemu je to brak ostvarenje? Realno za njegovo sklapanje vam ne treba ni mozak ni vozačka dozvola, a ni neke posebne vještine. Dovoljno je imati nekoga ko vas želi oženiti i eto ga. Dok za završetak školovanja, razvoj karijere i opšti uspjeh treba sve navedeno.

vencanje-krevet-brak

Ne kažem da bismo trebali omalovažavati brak kao instituciju i govoriti da je nebitan, ali definitivno bismo trebali promijeniti perspektivu. Prosto jednostavno. Bez obzira na to što ste pronašle svoju srodnu dušu, rekle DA i vjenčale se, ne zaboravite na uspjehe žena koje vas okružuju. One zaslužuju vašu podršku, divljenje i komentare, jer su uspjele. Udati se može svako, ali ostati u braku decenijama i ne baš. Zato vas molim da prije nego kažete DA, ostvarite sebe na drugim poljima i budete srećne radi toga. To je životno ostvarenje.

Evo zašto ti je život bez veze!

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
154 Shares
154 Shares
Share via
Copy link