Lifestyle Magazin

Život radnika u fabrici Ajfona je gori od najgoreg košmara (VIDEO)

iphone fabrika

Kineski student iz Njujorka, Deijan Zeng, prošlo leto je bio na tajnom zadatku u kineskoj fabrici Ajfon telefona. Njegov zadatak je bio da otkrije zbog čega se proizvodnja popularnog telefona više neće odvijati u Americi.

Radio je šest nedelja, odrađujući uglavnom noćne smene od 12 sati, svakog dana osim nedelje, u fabrici firme “Pegatron”, jednog od proizvodnih partnera elektroničkog giganta “Eps”. Posao mu se sastojao od ručnog ugrađivanja delova u mobilne telefone.

Za to je imao neobičan razlog: istraživanje koje zajedno sprovode Univerzitet Njujork i udruženje “China’s Labor Watch” (Nadzor rada u Kini).

Do istraživanja je došlo jer je udruženje u Kini, “Nadzor rada u Kini”, imalo saznanja da bi moglo da dođe do protivljenja radnika zbog uslova rada u fabrici, prenosi Index.

Nakon povratka u SAD, Zeng je u intervjuu za CNBC preneo svoja iskustva.

A na temelju tog iskustva zaključuje da je, uprkos planovima predsednika SAD-a Donalda Trampa, praktično nemoguće da američki radnici preuzmu proizvodnju “ajfona” i sličnih elektronskih uređaja.

A kako je uopšte dobio posao u kineskoj fabrici?

“Samo sam se pojavio. Samo su mi dali adresu fabirke i otišao sam tamo. Kad sam došao tamo, video sam ljude kako stoje s prtljagom u dugom redu, pa sam samo stao u red. Kad sam došao na red, pitali su me licnu kartu, da im pokažem ruke i da izrecitujem englesku abecedu. Nakon toga sam upao. Trebalo mi je manje od 30 sekundi. Ne treba formalno da se prijavite za posao, niti da imati bilo kakve veštine”, kaže Zeng, “dakle, u fabrici sam dobijao platu od 3.100 juana ili 450 dolara”.

Zeng smatra da je nemoguće ovakav režim rada primeniti u SAD-u, jer ni jedan američki radnik ne bi prihvatio rad za takvu platu.

Prema nekim snimcima, napravljenim iz ove fabrike, njen eksterijer više podseća na zatvor nego na fabriku, okružen mrežama koje bi sprečile samoubistva radnika, preneo je Nedeljnik.

Međutim mnogi smatraju da samim tim što Kina postaje sve više ekonomski jaka, uskoro ovakvi uslovi rada biće neprihvatljivi, što će zahtevati prenošenje proizvodnje tamo gde se industrijskom gigantu više isplati.

Potresne priče srpskih radnica o otkazu zbog gladi i pocepanim pantalonama

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

91 Shares
Share via
Copy link