Magazin

Afroamerikanac preminuo tokom nasilnog hapšenje, žestoki protesti na ulicama (video)

Drugo veče zaredom, protestanti su se okupili u sredu uveče na ulicama američkog grada Mineapolisa, zbog incidenta u kojem je privedeni Afroamerikanac preminuo usled prekomerne upotrebe policijske sile.

Nasilno privođenje izazvalo je veliki revolt građana, pozive na pravdu i ravnopravnost, a potom i pljačke i sukobe demonstranata, prenosi Buka.

Video snimak prilikom hapšenja pokazuje kako uhapšeni muškarac govori policajcu koji ga stiska „da ne može disati“, na šta mu policajac uzvraća da ostane miran, dok mu kolenom na tlu pritiska vrat.

Šef policije tog grada na severu Sjedinjenih Država tražio je od demonstranata da ostanu mirni, ali su tokom noći izbili sukobi u kojima su protestanti zapalili trgovinu automobilskih delova i opljačkali drugu trgovinu u blizini policijske stanice u kojoj su radili policajci koji su učestvovali u hapšenju Georgea Floyda koje je završilo njegovom smrću, a koji su nakon incidenta otpušteni.

Policija je ispalila suzavac i formirala ljudski štit kako bi sprečila građane da probiju ogradu oko policijske stanice.

Snage reda sukobile su se s masom okupljenih drugog dana protesta, a dan ranije, u utorak naveče, razbijeni su prozori policijske stanice, a policija je takođee bila prisiljena da upotrebi suzavac i gumene metke.

Porodica Afroamerikanca Georgea Floyda, (46), koji je umro nakon brutalnog hapšenja, o čemu viralan video kruži internetom, tražili su u sredu da policajci koji su učestvovali u njegovom hapšenju budu optuženi za ubistvo. Oni su u međuvremenu otpušteni s posla.

Njegova sestra Bridgett Floyd je izjavila na kanalu NBC da su joj ubili brata. „Verujem i nadam se ostvarenju pravde“, izjavila je i dodala da njihovo otpuštanje „nije dovoljno“.

Četvorica policajaca koja su učestvovala u Floydovom hapšenju otpuštena su u utorak, ali su na slobodi nakon pokretanja istrage.

Gradonačelnik Minneapolisa, Jacob Frey, zapitao se u sredu „zašto osoba koja je ubila Georga Floyda nije u zatvoru“.

Predsednik Donald Trump je napisao na Twitteru da je tražio od FBI-a objašnjenje te „tužne i tragične smrti“.

Brojne osobe iz javnog života osudile su neopravdano pribegavanje nasilju prema crncima.

Crna senatorka Kamala Harris, bivša tužiteljka Kalifornije, osudila je „akt mučenja“ i „javnu egzekuciju“ u društvu koje je obeleženo rasizmom.

Milovan je brutalno pretučen i pronađen mrtav pored klupe u Novom Sadu, majka krivi policiju za smrt

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

182 Shares
182 Shares
Share via
Copy link