Preporučujemo

Top 10 – Saveti za selidbe koji će vam olakšati proces seljenja

Paprina kutija za pakovanje stvari brao boje u sobi

Selidbe mnogi doživljavaju kao izvor ogromnog stresa, posebno kada u ovaj poduhvat krenu potpuno nepripremljeni. Od čega krenuti i na šta sve uopšte treba misliti prilikom planiranja selidbe, samo su neka od često postavljanih pitanja u vezi sa selidbama.

Kako selidba ne bi bila izazov, već aktivnost koja će proteći u najboljem redu, važno je na vreme se informisati se o svemu što selidba iziskuje i pronaći savete za selidbe koji će olakšati ovu aktivnost.

Selidbe uz kombi prevoz i selidbe kamionom, mogu biti jednako kompleksne, bez obzira na obim stvari koji se seli, ukoliko se pre toga ne informišete o svemu što selidba podrazumeva. Istražili smo umesto vas, top 10 saveta za selidbe koji su vam sigurno potrebni, a koji će umnogome olakšati ceo proces seljenja, predstavljamo vam u nastavku teksta.

#1 Ne odugovlačite – počnite sa selidbom što ranije

Ukoliko znate da je selidba nešto što je neophodno ili je definitivna odluka koju ste doneli – nemate na šta više da čekate. Počnite sa planiranjem selidbe i sa seljenjem što ranije i ne odugovlačite! Selidbe se često oduže upravo zbog toga što osoba koja se seli nema dovoljno elana, vremena ili želje da je izvrši što ranije. 

#2 Angažujte agenciju za selidbe 

Nekoga ćete za selidbu svakako morati da angažujete. Možete svime u vezi sa selidbom da se pozabavite sami, a uposlite samo kamion ili kombi prevoz i radnu snagu, ali možete i da angažujete agenciju za selidbe koja će ceo proces seljenja, od pakovanja stvari, pa do njihovog raspakivanja – uraditi umesto vas. 

Ovo je posebno pogodno za sve kojima manjka vremena da se posvete selidbi. Angažovanje profesionalaca svakako će olakšati i ubrzati ceo proces. 

#3 Počnite sa pakovanjem što ranije

Ukoliko ne angažujete agenciju, ili barem ne iskoristite uslužno pakovanje koje neke od njih nude – ovo je aktivnost koju ćete sami morati da obavite. Što ranije počnete sa pakovanjem, to ćete pripremljeniji i mirniji dočekati sam trenutak selidbe. Zato krenite da se pakujete što ranije – i sami ćete se iznenaditi kad vidite koliko stvari zapravo imate!

#4 Obeležavajte kutije

Iako deluje prilično očigledno, naše je da podsetimo – jako je važno da obeležavate kutije na neki način kako biste znali šta se u kojoj od njih nalazi pri raspakivanju. Ovo možete uraditi tako što ćete jednostavno pisati na kutijama, ili samo obeležavanjem kutije brojem, a vođenjem evidencije na papiru šta se u kojoj kutiji i sa kojim brojem nalazi.

#5 Spakujte lične potrepštine u jednu kutiju

Najveće neophodnosti spakujte u jednu kutiju. Ovde mislimo na sve lične stvari koje koristite svaki dan. Zamislite se dan posle selidbe i biće vam jasno zbog čega je ovo važno. Sigurno nećete otpakivati 8 različitih kutija kako biste pronašli sve stvari koje su vam neophodne da vaš dan nakon selidbe protekne standardno. Zato sve te potrepštine spakujte u jednu kutiju

#6 Lomljive stvari pakujte pažljivo 

Sve što je lomljivo i krhko, prilikom selidbe treba pakovati na poseban način. Pucketave folije ili stiropor najbolje su rešenje za pakovanje, odnosno oblaganje stvari koje se prilikom selidbe mogu polomiti ili pokvariti. 

#7 Nameštaj i rasklapanje

Nameštaj koji se seli bi morao da može da “prođe” kroz vrata. Ukoliko ne može – rasklapanje je jedini način da ga preselite. Zato je važno da, pre nego što angažovana ekipa dođe po nameštaj, već znate koji od komada nameštaja može da se iznese, a onaj koji ne može – rasklopite

#8 Napravite plan prostora u koji se selite

Ukoliko odmah kreirate sliku toga kako želite da izgleda novi prostor u koji se selite, raspakivanje i ubacivanje nameštaja biće znatno olakšano. Tačno ćete znati koji komad nameštaja u koju prostoriju treba staviti, kao i to u kojoj kutiji se nalaze stvari za koju prostoriju.

#9 Odaberite dobro prevozno sredstvo za selidbu

Nije za svaku selidbu jednako pogodno bilo koje prevozno sredstvo. Ukoliko je reč o selidbi manjeg obima, i kombi prevoz je sasvim regularan izbor. S druge strane, nekada je kamion za selidbe jedino moguće rešenje. Raspitajte se o svim potencijalnim rešenjima i odaberite što bolje prevozno sredstvo za selidbu

#10 Sačuvajte uspomene iz starog doma

Selidba ne pada teško samo zbog svog posla koji se mora učiniti. Činjenica je da je većina ljudi proces seljenja vrlo emotivno doživljava. Na kraju krajeva, ko zna koliko vremena i najlepših uspomena je stvoreno u sad već bivšem domu. Zato savetujemo da fotografišete mesto u kom ste živeli i da se oprostite sa njim, te sačuvate što više uspomena i lepih sećanja.

Nema sumnje da će uz ovih top 10 saveta vaša selidba proteći znatno lakše nego što bi to bilo da ste u čitavu proceduru ušli bez znanja o ovim trikovima. Srećno preseljenje!

Crni mali pas koji viri iz kartonske kutije braon boje za pakovanje stvari

Share via
Copy link