Lifestyle

Kako održavati drveni nameštaj?

Predmeti od drveta daju sofistirani izgled i unose toplu notu u vaš dom. Kako bi vaša nova komoda ili ormar i posle 20 godina izgledali kao novi, bitno ih je ispravno održavati. Da bi drvo što duže zadržalo prirodan i lep izgled, potrebno je saznati kakvog je porekla, jer različiti tipovi drveta zahtevaju različito čiščenje.

Prašinu brišite u smeru godova i to mikrofiber krpom.

stilski-drveni-namestaj-odrzavanje

Ukoliko želite da operete vašu drvenariju, a trenutno pri ruci nemate odgovarajuće sredstvo za čišćenje, možete to učiniti i pomoću tople vode pomešane blagim sredstvom za pranje sudova. Mala količina vode neće štetiti vašem nameštaju, ali pazite da ga ne natopite. Za manje pristupačna mesta koristite četkicu za zube.

Pročitajte sve o dekupažu ovde

Drvo je jedno od najosetljivih materijala, stoga je veoma bitno da otvorite četvoro očiju pri kupovini sredstava za čišćenje. Sredstvom kao što je CIF ni slučajno ne smete ribati prljavštinu na nameštaju. Ukoliko želite da se otarasite belog prstena koji je ostao nakon što ste zaboravili da stavite podmetač pod šolju, koristite mešavinu paste za zube i sodabikarbone ili pepela i jestivog ulja.

drveni-toaletni-stolcic-odrzavanje

Da bi vaš nameštaj zadržao provbitan sjaj i nakon nekoliko decenija, držite ga podalje od sunca, jer u suprotnom, postaćete vlasnik suve i popucale drvenarije. Takođe je bitno da vaš komad ne držite blizu peći. Drvetu je potreban vlažan vazduh, pa je bitno da vlaga u vašem dobu bude stalno optimalna. Naravno, to će koristi i vama.

Drvenariju premažite prirodnim voskom kako ne bi izgubila sjaj. Zagrejani vosak utrljavajte mekom krpom što duže i što nežnije. Postupak je dovoljno primeniti dva puta godišnje.

Dobar način za očuvanje sjaja jeste kupovina ulja za drveni nameštaj. Jednom mesečno kauč ili komodu premažete uljima koja se mogu kupiti u specijalizovanim prodavnicama i… moći ćete da se i dalje ugledate u vašem omiljenom komadu nameštaja pa čak i da ga pitate – ko je najlepši na svetu? Ne trebate da sumnjate šta će vam odgovoriti zahvalni namšetaj!

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Anita Čolak

Share via
Copy link