Lifestyle Magazin

8 životnih lekcija koje često nisu savladali ni odrasli, a očekuju se od osamnaestogodišnjaka

Naučiti decu raznim životnim veštinama je proces koji traje.. Sigruno i dok ne stasaju u odrasle i ozbiljne ljude. Neke stvari su jednostavnije za usvojiti, neke ne, ali činjenica je da poznavanje ovih 8 životnih veština svakom detetu i  čoveku može biti od velike pomoći.

Bivši dekan Stenforda napravio je listu veština koje, po njegovom mišljenju, treba da poseduje svaka osoba do svoje osamnaeste godine – prenosi Blic.

On kaže da u tim godinama mladi treba da budu u mogućnosti da sami izlaze na kraj sa svojim problemima, da sami organizuju finansije, svoje vreme, obaveze itd. Ukoliko pozovu telefonom svoje najbliže i pitaju za pomoć oko tih stvari, znači da nemaju osnovne životne veštine.

Evo spiska kojih bi to osam veština trebalo da savlada svaki osamnaestogodišnjak:

1. Da budu u stanju da pričaju sa nepoznatim ljudima

Odmalena učimo decu da ne pričaju sa nepoznatima, ali trebalo bi da ih učimo da prepoznaju one loše i dobre strance. Zato deca kasnije ne znaju kako da se “suoče” sa nepoznatima.

Ne znaju kako da ostvare kontak očima i da se ponašaju sa poštovanjem, a to će im i te kako trebati tamo “napolju” u svetu, bilo da treba da stupe u kontakt sa prodavcima, bankarima, advokatima, vozačima autobusa itd.

2. Da budu u mogućnosti da se snađu na ulici

Često vozite svoju decu i svuda idete sa njima, pa ona onda ne umeju da se snađu u sopstvenoj okolini.

Ne umeju da putuju gradskim prevozom, da se orijentišu gde se nešto nalazi, kako da natoče benzin, da planiraju putovanje itd. A to sve je veoma korisno i potrebno, pogotovo ako vaše dete ode da studira u neki drugi grad.

tinejdzeri

3. Da znaju sami da organizuju svoje obaveze, da ispunjavaju zadate rokove itd.

Odmalena često podsećamo decu na njihove domaće zadatke i kad da ih urade, a nekad i to radimo za njih. Iz toga prizilazi da često kasnije oni ne umeju sami da se organizuju i da znaju koji zadaci imaju prioritet, jer nema redovnih podsetnika u vidu roditelja.

4. Da doprinose domaćinstvu u kom žive.

Često im ne tražimo pomoć zbog zgusnutog rasporeda u školama i zbog vannastavnih aktivnosti, što dovodi do toga da oni onda ne umeju da vode brigu o sebi i svojim potrebama, a isto tako ne znaju ni da poštuju potrebe drugih.

5. Da znaju da se suoče sa svojim ličnim problemima

Često uskačemo i rešavamo njihove probleme, samo kako ne bi bili potreseni ili povređeni, ali baš zato oni kasnije nisu u stanju da sami rešavaju svoje probleme bez intervencije roditelja.

6. Da znaju da se nose sa usponima i padovima

Uskačemo im kad im neke stvari postanu teške, pa tako deca ne znaju da u životu nije sve ravna linija, već da sve stalno “talasa” i da ne može sve da ide po planu. Sa tim će se suočavati bilo na poslu, fakultetu, u odnosu sa šefovima, kolegama itd.

tinejdzerka i mama

7. Da zarađuju i da znaju da organizuju finansije

Obično dobijaju novac od roditelja i žive od džeparca i manje-više dobijaju sve što požele. Deca tako ne razvijaju osećaj odgovornosti za neki posao koji treba da obave i ne umeju da upravljaju finansijama.

8. Da znaju da preuzimaju rizik

Roditelji im utabaju poveći deo njihove životne staze i naravno popune sve rupe i nedostatke i preskoče sve prepreke za njih, kako se oni ne bi mučili.

Zato deca ne razvijaju shvatanje da uspeh ne dolazi olako, već da je potrebno nekada pokušati i po nekoliko puta i suočavati se sa nepredviđenim situacijama, kako bismo uradili ili dobili ono što želimo.

Nije važno da se dete samo rodi, nego šta posle toga?

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link