Magazin

7 trikova da jaja ne ispucaju tokom kuvanja

jaja
Foto: Pixabay

Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.

Pucanje ljuske tokom kuvanja obično se javlja iz nekoliko razloga, prenosi Net.hr.

Ako hladno jaje stavite direktno u ključalu vodu, iznenadna promena temperature uzrokuje da se vazduh u vazdušnom džepu (na širem kraju jajeta) širi, zajedno sa sadržajem unutra, stvarajući pritisak koji može da dovede do pucanja ljuske.

Takođe, ako voda ključa, jaja mogu da se sudare jedno sa drugim ili da udare o zidove lonca, što može da ih ošteti.

Koristi jaja koja nisu potpuno sveža

Iako može izgledati kontraintuitivno, jaja stara nekoliko dana do nedelju dana su zapravo bolji izbor za kuvanje od potpuno svežih.

Kako jaje stari, pH belančevine se povećava, a tanka membrana ispod ljuske se blago odvaja, što olakšava kasnije ljuštenje i smanjuje rizik od pucanja tokom kuvanja.

S druge strane, sveža jaja imaju čvršću membranu i niži pH, što ih čini lakšim za pucanje i teže za ljuštenje.

Temperirajte jaja

Jedan od najvažnijih koraka ako želite da izbegnete pucanje jaja je da sprečite temperaturni šok.

Najbolje je da jaja izvadite iz frižidera najmanje 15 do 30 minuta pre kuvanja kako bi se zagrejala na sobnoj temperaturi.

Tako će razlika između hladnog jajeta i tople vode biti manja, a ljuska će biti manje izložena naprezanju i pucanju.

Pazite na intenzitet temperature

Izbegavajte visoke temperature, jer to dovodi do sudaranja i odbijanja jaja u loncu prilikom ključanja i sigurno će doći do pucanja.

Umesto toga, kuvajte jaja na umerenoj temperaturi. Ovo je najsigurniji način da se jaja očuvaju celim.

Izbegavajte gužvu u loncu

Uverite se da jaja imaju dovoljno mesta u loncu. Najbolje ih je slagati u jedan sloj, sa malo razmaka između njih, kako se ne bi sudarale tokom kuvanja.

Ako je lonac pretrpan, veća je šansa da jaja popucaju, a kuvanje će trajati duže jer će hladna jaja brže sniziti temperaturu vode.

So i sirće u vodi

Često se kao koristan trik preporučuje dodavanje oko pola kašičice soli ili kašičice sirćeta po litru vode.

Iako ovo možda neće u potpunosti sprečiti pucanje ljuske, so i sirće mogu pomoći da se belanca brže zgrušaju ako dođe do pukotine.

Na ovaj način se “zatvara” pukotina i zaustavlja curenje belanca u vodu. Osim toga, sirće može malo omekšati ljusku, što može olakšati kasnije ljuštenje jaja.

Kuvanje na pari kao alternativa

Kuvanje jaja na pari je odlična alternativa tradicionalnom kuvanju u vodi i još jedan trik koji može smanjiti rizik od pucanja.

Sve što treba da uradite je da stavite jaja u posudu na iznad kipuće vode. Pošto nisu potopljena i ne udaraju jedna u drugu, manja je šansa da popucaju.

Pored toga, mnogi tvrde da se jaja kuvana na ovaj način mnogo lakše ljušte.

Šta posle kuvanja jaja?

Čim su jaja kuvana po vašem ukusu, odmah ih prebacite u posudu sa veoma hladnom vodom. Ovo na vreme zaustavlja kuvanje, sprečavajući da se jaja prekuvaju i stvaraju neugledni zelenkasti rub oko žumanca, prenosi Net.hr.

Hladna voda takođe uzrokuje da se unutrašnjost jajeta malo skuplja, što olakšava kasnije ljuštenje. Ostavite ih u vodi najmanje 10 do 15 minuta.

Izvor: Žena.hr

Kada se prema tradiciji farbaju jaja

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link