Lifestyle

5 promena koje možete sami da otkrijete, a koje mogu da ukazuju na rak

Novo doba i moderan način života sa sobom nose mnoge rizike, a među njima su i onkološke bolesti. Najbolja preventiva su samopregledi i redovne kontrole kod lekara.

Pažljivo pogledajte sebe

Prema statističkim podacima, najčešće se neoplazme javljaju na koži. Od svih zabeleženih slučajeva, 14,2% je maligni melanom – jedan od najagresivnijih tumora, piše portal Stil.

Melanomi se ne mogu prepoznati odmah, pošto mnogo liče na obične mladeže, ali se neoplazma čak i vizuelno razlikuje od zdravog tkiva. Zbog toga se preporučuje sistematski pregled tela, pažljivo proučavanje svakog mladeža i staračkih pega, posebno onih nastalih nedavno. Zbog toga je verovatno da ćete otkriti rak kože u ranoj fazi kada je lečenje najefikasnije.

Kontrola težine

Često se rak razvija u našem telu, a da pri tome ne osećamo ni jednu tegobu. Recimo, može se desiti da spavamo dovoljno, pravilno jedemo i odmaramo se, ali smo stalno umorni.

Ili, nismo promenili navike u ishrani, ali kilogrami se prosto “tope”. U veći slučajeva, karcinom želuca, pankreasa, jednjaka ili pluća, se krije iza velikog i nenadanog gubitka težine.

Genetske analize

Predispozicija za mnoge vrste karcinoma je nasledna karakteristika, a genetsko testiranje otkriva mutacije koje potencijalno mogu da dovedu osobu u rizik od raka. Ako je neko u porodici već imao rak, preporučuju se ove analize.

Na primer, na razvoj karcinoma dojke utiču posebni geni BRCA1 i BRCA2. Ako žena ima bilo šta od toga, može da se kaže da spada u rizičnu grupu.

Mamografija

Mamografija je savremena vrsta dijagnoze ili pregleda mlečnih žlezda pomoću rendgenskih zraka. Svaka žena u dobi od 40 do 45 godine, mora se jednom podvrgnuti mamografiji, a od pedesete godine života, barem jednom u dve godine mora otići na ovaj pregled.

Rak pluća

Rak pluća je jedan od lidera među karcinomima kod nas. Prema podacima, od ove bolesti oboli svaki peti pušač. U rizičnu grupu spadaju oni koji su prestali sa pušenjem pre manje od 15 godina.

Postoji metoda pomoću koje određujete da li spadate u rizik od raka pluća: množite broj popušenih cigareta sa brojem godina kada ste pušili, pa dobijeni broj podelite sa 20. Ako je indeks veći od 25, osoba je u rizičnoj grupi.

Pažljivo posmatrajte promene na svom telu, vodite računa o svakoj sitnici i na vreme se kontrolišite.

Kako u islamskim zemljama leče rak u nekoliko dana

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link