Recepti

5 ideja za brze i lake poslastice, spremne za tren oka

Sa dolaskom lepšeg i toplijeg vremena, sve više smanjujemo želju za paljenjem šporeta i trudimo se da spremamo što jednostavnije obroke za nas i našu porodicu. Tražimo recepte koji ne zahtevaju puno vremena i sastojaka za spremanje, kako bismo što brže mogli da uživamo u istim. Postoji veliki broj torti i kolača koji ispunjavaju ove uslove, a mi smo vam izdvojili nekoliko zanimljivih primera.

Sutlijaš – tradicija koja nas prati

Sutlijaš je recept koji su nam od detinjstva spremale naše mame i bake, i za koji su potrebna svega tri osnovna sastojka, a to su:

  • 1 čaša pirinča
  • 2 čaše vode
  • 4 čaše mleka
  • Šećer i cimet po želji

Priprema:

  • Najpre potrebno očistiti i oprati pirinač, a zatim ga kuvati u vodi uz stalno mešanje.
  • Kada voda skoro skroz uvri, lagano dodajte šećer i mleko, za početak 2 čaše, sačekajte da uvri, a onda dodajte ostatak.
  • Kada se ukuva, možete ga servirati.

Kaže se da dobre stvari ne treba menjati, ali vi uvek možete napraviti osnovni recept po svom ukusu. Na primer, za vegane preporučujemo da koriste bademovo mleko, možete po ukusu dodati vanilu, čokoladu ili neko crveno voće, bilo šta što vama po ukusu prija.

Snikers kuglice od urmi

Za toplo vreme i ujedno i vreme praznika su najbolji posni kolači. Mi imamo predlog za jedan baš ovakav recept koji je i zdrav i ukusan. Verovali ili ne, ali za ovaj lagan slatkiš su vam potrebne samo urme, kikiriki puter i seckani kikiriki.

Priprema ovog brzog kolača:

  • Kupite urme bez koštica ili izvadite koštice ručno. Ukoliko su mnogo suve, potopite urme u toplu vodu kako bi omekšale.
  • Ubacite u blender zajedno za 2-3 kašike kikiriki putera i izmiksajte.
  • U dobijenu smesu pomešajte seckani kikiriki i sve zajedno formirajte u kuglice.
  • Ubacite ih u frižider na oko 30 minuta, da bi se stegle.
  • Poslužite i uživajte!

Krofnice – recept koji nas asocira na detinjstvo

Krofne su jedan od onih slatkiša čiji miris možemo odmah prepoznati. Punjene domaćim džemom ili kremom, pa i prazne i posute prah šećerom, u bilo kom obliku su uvek na vrhu kada su u pitanju dezerti.

Mi imamo predlog za recept za savršene mini krofnice iz aparata, koje će razbuditi vaša čula i prisetiti vas bezbrižnog detinjstva.

Sastojici koji su vam potrebni:

  • 100g šećera
  • 240g kisele pavlake
  • 170ml mleka
  • 30g otopljenog maslaca
  • 370g brašna
  • ½ kašičice cimeta
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 jaja

Priprema:

  • Pomešajte sve suve sastojke, šećer, brašno, prašak za pecivo i cimet, a zatim u njih dodajte kiselu pavlaku, mleko i jaja.
  • Sve umutite i sipajte u vaš aparat za krofnice, u zavisnosti od aparata ćete videti koliko treba da se peku, ali je prosek 3-5 minuta.
  • Ukrasite krofnice po želji, prelivom ili šećerom u prahu i prijatno!

Sorbe – osveženje za letnje dane

Još jedan recept koji možete napraviti na bezbroj načina. Vaša je odluka da li želite da ga napravite u zdravijoj verziji bez šećera, sa jednom vrstom voća ili više pomešanih.

Sorbe je vrsta voćnog sladoleda koji se razlikuje od ostalih po tome što ne sadrži mleko. Osim voća možete dodati listiće sveže nane ili drugih biljnih dodataka koje će pojačati ukus.

Osnovni sastojci su voće, zamrznuto ili sveže, koje je potrebno izmiksati uz vodu i šećer po želji, a kasnije zamrznuti dok ne bude u čvrstom stanju. Naša preporuka je da koristite zamrznuto voće kako bi tekstura bila što kremastija. Ova poslastica je savršena za leto jer će vas osvežiti na pravi način i pogodna je za vegane i osobe koje ne podnose laktozu.

Mekani posni mafini sa višnjama

Posni mafini sa višnjama su slatki zalogaji savršeni za svaku priliku. Možete ih spremiti tokom posta, ili ih jednostavno konzumirati ako izbegavate jaja i mlečne proizvode iz nekih razloga.

Mafini su odličan izbor prvenstveno jer se veoma brzo i jednostavno pripremaju, a pored toga su i sastojci pristupačni. Recept za posne mafine sa višnjama koji vam se može dopasti pročitajte u nastavku i pripremite ga što pre.

Sastojci:

  • 250g brašna
  • 40g šećera
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica ekstrakta vanile (ili nekog drugog po želji)
  • Prstohvat soli
  • 130ml biljnog mleka od badema ili ovasa
  • 40ml maslinovog ulja ili veganskog putera
  • 200g višanja

Priprema:

  • Uključite rernu da se greje, na 180 stepeni
  • U velikoj posudi dobro pomešajte šećer i ulje ili veganski puter
  • U nastalu smesu dodajte biljno mleko i ekstrakt vanile, pa pomešajte da se lepo sjedini
  • Na kraju ubacite sve suve sastojke i lepo sjedinite
  • Kada je testo gotovo, stavite višnje i lagano ih umešajte u testo
  • Testo rasporedite u kalupe u kojima se pripremaju mafini i punite ih do pola kako bi imali prostora da narastu. Po želji možete dodati par višanja i preko
  • Stavite ih u zagrejanu rernu i pecite 30 minuta, a gotovi su kada ih probodete čačkalicom nakon čega je ona čista
  • Kada ih izvadite iz rerne ostavite ih da se dobro ohlade i kasnije ih poslužite, možete ih posuti cimetom za aromatičniji ukus.

Isprobajte ove recepte i ne zaboravite da mogu da se naprave na različite načine, šta god vi volite možete uklopiti u svaki od ovih lakih slatkiša.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link