Putovanja

5 atrakcija za aktivan odmor u Grčkoj

grcka-plaza-navagio-olupina-broda

Grčka je jedna od najpopularnijih destinacija za odmor među turistima širom sveta. Razlog tome je što je ova zemlja, pored veoma bogate kulture, istorije i arhitekture ima i neke od najlepših plaža i predela na celom svetu.

Bilo da je odabir samaca ili celih porodica, Grčka je prepuna sadržaja za sve generacije. U nastavku teksta donosimo vam pet atrakcija uz koje ćete provesti nezaboravan i aktivan odmor.

#1 Grčka ostrva – obilazak jedrenjem

Za sve ljubitelje avanturističkog i aktivnog odmora, idealna destinacija za jedrenje je Grčka. Bistro i tirkizno more u kombinaciji sa nestvarnim pejzažima je nešto što će vas sigurno ostaviti bez daha.

Jedrenje je sjajan način da za nekoliko dana obiđete veliki broj grčkih ostrva, a svako od njih nudi različite aktivnosti. Samo neke od njih su posete arheološkim spomenicima, upoznavanje sa lokalnim običajima, kuhinjom i kulturom.

Grčka se najčešće deli na pet regija jedrenja: Jonska regija, Saronska ostrva, Kiklade, Dodekaneze regija i Sporadska regija, a u njima se nalaze neka od grčkih ostrva idealnih za letovanje.

Glavna ostrva Jonske regije su Krf, Vido, Itaka, Zakintos, Kalamos, Atokos, Kefalonija, Lefkada i druga. Ova regija se preporučuje ljudima koji prvi put idu na jedrenje, jer je more uglavnom veoma mirno zbog ostrva koja prave zaklon.

Saronski zaliv je prepun ostrva koja su zanimljiva svim jedriličarima za posetu. Preporuka je da posetite gradiće na Peloponezu kao što su Emioni i Epidaurus, a potom i ostrva Poros, Egina, Hidra, Speces i druga. I ova regija je dobar izbor za sve koji jedre po prvi put.

Kiklade čine veoma popularna ostrva poput Mikonosa, Santorinija i Parosa. Međutim, ova regija nije preporučljiva za one neiskusne, jer je ovde specifična pojava jakih vetrova koji su najjači tokom jula i avgusta.

Rodos, Astipalija, Karpatos, Kasos, Nisiros i Patmos su samo neka od najpoznatijih i najlepših ostrva Deodekaneze regije. Ovde se nalazi veliki broj fantastičnih plaža i kulturnih znamenitosti. Tokom proleća i jeseni, ova regija je pogodna za one koji nemaju iskustva sa jedrenjem, jer su tada vetrovi slabiji.

Sporadska ostrva Skijatos, Skopelos, Alonisos i Skiros su četiri glavna u regionu, ali postoji oko 20 manjih i nenaseljenih, divljih ostrva u kojima se možete usidriti. Kako su vremenski uslovi uglavnom blagi, idealna su za opušten porodični odmor.

#2 Navagio plaža – poseta najlepšoj grčkoj plaži

Jedna od najpopularnijih plaža na celom svetu, Navagio, nalazi se na severo-zapadu ostrva Zakintos. Ova plaža je svakodnevno prepuna turista, koji neretko dolaze u ove krajeve Grčke samo da bi doživeli upravo ovo iskustvo.

Navagio plaža je fascinanta jer se na njoj nalazi stara olupina misterioznog nasukalog broda, koji je danas inspiracija za mnoge mitove i legende. Neki veruju da je bio deo šverca cigareta, vina, čak i ljudi, te da je usled loših vremenskih uslova jednom prilikom završio nasukan upravo na ovoj plaži.

Svakako, upravo ova zarđala olupina, visoke litice koje je okružuju, beli pesak i tirkizno more mame na desetine hiljada turista godišnje, a proglašena je i najlepšom plažom na svetu. Zbog toga je Navagio zaštitni znak ne samo Zakintosa, već cele Grčke.

Meteori

#3 Meteori – manastiri koji se nalaze “ni na nebu ni na zemlji”

Brojni su razlozi za letovanje u Grčkoj, a čuveni kompleks manastira Meteori je jedan od njih. Nalazi se na jednoj od najfascinantnijih lokacija na svetu – “ni na nebu, ni na zemlji”. Zadivljujuće vioske stene na kojima se kompleks nalazi, predstavljaju svojevrsno čudo prirode.

Stene deluju kao da su popadale sa neba, što i nije daleko od istine, jer su nastale stotinama hiljada godina unazad taloženjem blata na ušću obližnje reke, a potom su ih klimatske promene i zemljotresi oblikovali u ovakve kakve su danas.

Mada je nekada ovde postojalo čak 26 manastira, sada je ostalo svega 6 – dva ženska i četiri muška. U njima danas živi svega desetak monaha i monahinja. Ovi kameni manastiri su okarakterisani kao jedinstveni fenomen kulturnog nasleđa od strane UNESCO-a i jedna su od najvažnijih kulturnih tačaka na mapi Grčke.

#4 Nacionalni park Samaria – pravo avanturističko iskustvo

Samaria kanjon se nalazi u okviru nacionalnog parka na ostrvu Krit i predstavlja glavnu turističku atrakciju za sve ljubitelje avanturističkog duha.

Svi ljubitelji šetnje će sigurno uživati u ovim prelepim prizorima. Pešačenje kroz klisuru obično traje oko 5-7 sati, ali se ne preporučuje tokom vrelih letnjih dana, jer može biti izuzetno iscrpljujuće.

Samaria je jedinstvena kombinacija litica, planinskih staza, zadivljujućih pogleda i živopisnog biljnog i životinjskog sveta. Nesumnjivo će biti jedinstveno iskustvo svim avanturistima.

#5 Melisani pećina – misteriozno i jedinstveno mesto

Melisani pećina se nalazi na istoku Kefalonije i predstavlja još jednu od čudesnih prirodnih atrakcija. Razlog tome je što ovo nije samo pećina, već i podzemno jezero, što posetiocima Kefalonije otvara jedan potpuno novi svet ostrva.

Nestvarne kombinacije boja koje krase ovu pećinu privlače ogroman broj posetilaca, koji od ranih jutarnjih časova čekaju u redovima da kupe ulaznice. Okružena je gustom šumom i planinskim vencima.

U jezeru koje se unutra nalazi mešaju se slatka i slana voda, koje dolaze iz mora i prirodnog izvora. Dok se budete vozili čamcem, imaćete utisak da lebdite zbog neverovatnih podvodnih refleksija koje nastaju pod uticajem sunčevih zraka.

Ljubitelji aktivnog odmora u Grčkoj tokom cele godine mogu pronaći brojne zanimljive atrakcije po svom ukusu, bilo da su to plovidbe, šetnje ili plivanje na divljim plažama. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste dobili inspiraciju za organizovanje narednih avantura!

Grčka dijeta na srpski način: Giros može svaki 3. dan, a što si duže u vodi, manje trošiš

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link